Биг Брадър: Решено е – на изборите ще има видеонаблюдение, ще снимат и как се броят бюлетините

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие реда и условията за видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден.

Такова за първи път ще има на изборите на 2 април, тъй като промените влязоха в сила с новия Изборен кодекс. Тогава депутатите символично въведоха видеонаблюдение през целия ден, както и видеозаснемане при броенето, но оставиха ЦИК и Министерски съвет (МС) да решат как точно ще се случи то.

Днес членовете на ЦИК решиха, че МС следва технически да осигури видеозаснемането и излъчването. Резолюцията на камерите трябва да позволява разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина, на бюлетината от машинното гласуване, както и начина, по който е гласувано.

ЦИК реши още къде няма да има камери – в секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в болници, домове за стари хора, в затворите и арестите, както и в други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Без видеозаснемане и ще бъдат и избирателни секции извън страната.

От секциите, в които има камери, ще има стрийм на живо, а запис – след края на изборния ден – при преброяването и съставянето на протокола. Устройството за видеонаблюдение се включва от председателя на СИК след обявяване на гласуването за приключило и се изключва от него след подписване на протокола на СИК от всички членове на СИК.  Записи трябва да се осигурят дори в случаите, когато по технически причини е прекъснало онлайн излъчването. След това камерите и флаш паметта трябва да се предадат на РИК.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.