БЕЗОБРАЗИЕ! Убиец потроши психиатрията в Раднево

Инцидент в оставената без охрана психиатрична болница в Раднево по чудо се размина без сериозно пострадали и жертви.

Не за първи път пациент със зависимости поставя в риск живота на служителите. Ръководителят на Шесто мъжко отделение за борба със зависимостите сподели, че персоналът се страхува да работи в такива условия масово подава заявления за напускане.

Това беше пореден инцидент, който по чудо се размина без смъртен случай. Докараха буйстващ пациент, интоксикиран с амфетамини и метаамфетамини. Човекът е криминално проявен, с извършено убийство преди години. Не бях виждал такова нещо. Полицаите го бяха закопчали с два чифта белезници, когато го доведоха. Този човек влезе в отделението, успокои се след известно време, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вечерта нямаше проблеми, на следващия ден сутринта също се държа добре и в един момент се напрегна рязко и започна да заплашва персонала, да предявява най-различни искания, при което се наложи да викаме полиция. Дойдоха четирима полицаи, няколко часа стояха в отделението, човекът се успокои. Тръгнаха си и може би час след това пациентът изпотроши цялото отделение, риташе, блъскаше вратите. Строши нощно шкафче, хвърляше бутилки, заплашваше. В крайна сметка прегази двамата санитари на вратата и успя да избяга, разказа д-р Иван Добринов, началник на отделението по Нова тв.

Проблемите са едни и същи поне от 10 години, каза той. Най-голямата психиатрична болница у нас не разполага с охрана и не може да гарантира живота и здравето на пациентите и персонала.

„Логично е, когато има опасни пациенти, да има охрана. Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма“, коментира д-р Добринов.

Той посочи, че през годините е имало СОД, но служителите му не са имали охранителни функции.

Необходимо е да има тренирани хора, които могат да се спряват с агресивни психично болни. Това изисква специфични умения. Санитарите невинаги са в състояние да овладеят един 100-килограмов борец, киокошинкаец или джудист. Това са хора с много голяма физическа сила и в остри психични състояния наистина могат да бъдат изключително опасни. Няма изолатори за тях и персоналът рискува живота си ежедневно, казва шефът на Шесто мъжко отделение.

По думите му голям проблем са и доставчиците на наркотици. „Преди малко гонихме дилър, който беше проникнал в района на болницата“, каза лекарят.

„Писали сме не само по този проблем. Проблемите са много, но освен дребни козметични промени нищо друго не се случва. Надяваме се този път призивът ни да бъде чут от Министерството на здравеопазването“, казва д-р Иван Добринов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.