Без онлайн Биг Брадър в 2000 секции днес

Над 9000 секции ще излъчват в реално време броенето на бюлетините и попълването на протоколите с изборните резултати, а в около 2000 няма да има такова излъчване, както и във всичките 738 секции в чужбина, напомня БНР. Новият изборен ескперимент ще струва 6.5 милиона лева. След края на изборния ден процедурите ще бъдат излъчвани на специален сайт – evideo.bg 

Разработването на подобно стрийминг решение е сериозно предизвикателство, смятат IT специалистите Стефан Лилов и Цвятко Джонгов. „Този тип подготовка на стрийм е ресурсоемко, изисква някакъв компютърен капацитет, не е минимален“, отбелязва Лилов пред националното радио. „Това ще бъде прецедент в България. Не знам за такава практика“, добавя Джонгов.

В тази ситуация Лилов поставя ЦИК и „Информационно обслужване“ наравно с големите глобални информационни гиганти, а за подготвилите това начинание професионалисти казва: „Стискам им палци на колегите. За мен са абсолютни герои, ако това е функциониращо.“

„Рискове има, като се започне от осветеност на помещението, фокус на камерата. Може нищо да не се види. При по-ниска свързаност да не може да се приема сигналът“, посочва още Лилов.

Ако по някаква причина пропадне излъчването на живо, в ЦИК ще бъде свален файлът от записа, пояснява Джонгов. Като технологично предизвикателство двамата специалисти определят очаквания пик на интереса към стрийминга. И двамата считат, че е по-смислено да се гради доверие в машинното гласуване, вместо да се харчи ресурс за заснемане на отчитането на вота.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.