Без нито един глас „Против“ депутатите си избраха председател на парламента

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС е новият председател на българския парламент.

Да застане на трибуната като пръв сред равни гласуваха 136 народни представители, а 94 се въздържаха.

Нито един депутат обаче не гласува „против“.

Желязков получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и 11-те от ИТН.

Въздържаха се от БСП, ДПС и „Възраждане“.

Припомняме, че вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след няколкочасова среща се споразумяха Желязков да оглави парламента за 3 месеца, а след това да го смени техен представител на ротационен принцип.

Преди гласуването водачът на герберските депутати Десислава Атанасова обясни отново, че двете водещи коалиции са постигнали споразумение за ротационната смяна, което не може да се приеме с официално решение на парламента. Вчера двете най-големи парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че са постигнали „джентълменско споразумение“ за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. На срещата не е обсъждан вариант за съставяне на правителство, заявиха и двете политически сили.

Изборът на Желязков беше предшествен от ожесточен дебат, с лични и политически обиди, какъвто стил вече трайно се наложи в събранието. Началото даде соцлидерът Корнелия Нинова, която нападна двете водещи коалиции, че са заобиколили Конституцията с неформалното си решение за ротационната смяна. А след това фактически ги обвини в лицемерие, тъй като в предния парламент ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ яростно се противопоставяха едни на други. Съпроводена от смеха на съпартийците си, Нинова цитира депутати от двете формации, които казвали, че предпочитат да загубят ръка, отколкото да гласуват с опонентите си. И саркастично описа сегашното им споразумение така„Коалиция на джентълмени с по една ръка.“

А накрая се обърна специално към депутатите от ПП, от които поиска обяснение дали се причисляват към статуквото, както са обвинявали БСП, когато столетницата подкрепи избора на Вежди Рашидов за председател в предното събрание. „Сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в затвора… Само и само да си наместите интересите и да поделите порциите на властта“, яростно атакува Нинова хората, с които миналата година беше в общо правителство. Метафората й с ръцете беше подхваната от другите социалисти – червеният депутат Георги Свиленски препоръча на президента Румен Радев, с когото „Позитано“ 20 воюва отдавна, „да си отреже и двете ръце“, защото първо прекратил битката с герберите, а след това се отрекъл от ПП, които навремето фаворизираше.

Да отвърне на атаката излезе съпредседателят на ПП Асен Василев. Той напомни, че в предния парламент БСП не само помогна за избор на председател от ГЕРБ-СДС, но и се съюзи с хората на Бойко Борисов, за да наложат връщането на хартиената бюлетина. По думите му, ротационното председателство е единствената формула, по която може да има работещ парламент, а общата законодателна програма с герберите цели „да не ни изненада отново някой Изборен кодекс“.

Залата буквално експлодира, когато на трибуната излезе Явор Божанков – до предния парламент депутат от БСП, а сега от ПП-ДБ. „Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала“, нападна той бившия си водач. Това разяри социалистите, като Свиленски му отвърна, че „нямаш един нюанс на морала“, защото не напуснал Народното събрание, след като изостави БСП. „Само и само да вземеш още една заплатка, остана още един месец в парламента“, обърна се презрително той към Божанков, цитиран от „Сега“. Тук се намеси и водещият заседанието Вежди Рашидов, който похвали Нинова, че без нейната подкрепа, предния парламент изобщо нямало да просъществува.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.