Без изненада: България пак е на дъното в ЕС в Индекса за 2022 г. за корупция

България отново е на дъното в Европейския съюз в Индекса за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията „Трансперънси интернешънъл“.

Страната ни е поставена на 72 място с индекс от 43 пункта. На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария с индекс от 42 пункта.

Според изпълнителния директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов, сред причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас.

„Въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание имаше законопроекти, които се опитваха да въведат практики като в Унгария и в Русия“, коментира той.

В сравнение с предходната година индексът бележи незначително повишение от един пункт, обясниха от българския клон на Прозрачност от без граничи.

Според Огнян Минчев,  въпреки смените на правителствата страната продължава да стои на едно и също място по отношение борбата с корупцията, затова – беше категоричен той, тази тема трябва да престане да се използва като политическа дъвка:

„Нещо повече, дори и тогава, когато в България е имало личности, политически екипи, които са поемали по-категоричен ангажимент за това „да изчистят“ българските институции от масираната корупция, тази амбиция „благополучно“ е заглъхвала с времето. А тъй като, както казват циниците, „не можеш да бъдеш власт в България и да останеш на власт, ако не си потопиш пръстите в меда“, защото самата олигархия, която е гръбнака на икономическата и на политическата власт в страната, няма да те остави на власт, ако продължаваш да бъдеш принципен и категоричен в прочистването на държавата“, посочи Огнян Минчев при представянето на резултатите от последното проучване на „Трансперънси интернешънъл“.

Графика на Индекса за корупация на България

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.