Без изборни секции в турския град Адана и гръцките курорти на 2 април?

Секцията за гласуване на предстоящите избори на 2 април в турския град Адана да бъде преместена в съседния областен град Мерсин, който се намира на 80 километра от Адана. Това предлага на ЦИК работна група „Избори“ към външното ни министерство, предаде БНР.

Заради земетресението и разрушенията в Адана там няма да може да се гласува и заради обявеното извънредно положение се аргументират от външното ни министерство.

От работна група „Избори“ към МВнР предлагат на ЦИК за изборите на 2 април да не се откриват секции за гласуване в курортите в Гърция и Турция, тъй като не се очаква в деня на вота там да има български избиратели.

За сметка на това се предлага секции да има в Република Северна Македония, по предложение на консула ни в Битоля, в Кавадарци и Прилеп.

Поради спецификата на административните процедури все още няколко държави не са дали разрешение за разкриване на секции на тяхна територия. Това са Австрия, Германия, Италия, Франция, Канада, Молдова, Сърбия, Норвегия.

В Чешката република ще може да се гласува само на територията на посолството ни. Това прави невъзможно да се разкриват секции в Бърно, Ихлава, Либерец, Млада Болеслав и Пилзен.

Направено е също предложение за обединяване на секции на територията на Великобритания и Северна Ирландия.

Външното ни министерство информира ЦИК, че теоретично е възможно секции за гласуване на 2 април да има в 136 държави.

По всички направени предложения от ведомството ЦИК ще направи обсъждане, преди да вземе окончателно решения къде ще са секциите зад граница.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.