Беше време: „Зеленият октопод“ удуши „ПП-ДБ“

Най-малките партии в ПП-ДБ се тресат от скандали и са пред разцепление на четвъртия месец от управлението на сглобката, показа проверка на „Филтър“. „Продължаваме промяната“ е странна коалиция между едноименната партия ВОЛТ, в която се вихреше одиозният Настимир Ананиев, и формацията от Бургас „Средна европейска класа“.

„Демократична България“ пък е смес от ДСБ на измисления „генерал“ Атанас Атанасов, „Да, България“ на Христо Иванов и екотерористите от „Зелено движение“.

Последната партия има четирима депутати и шестима общински съветници в София. Точно в „зеления октопод“ зрее недоволство от политиката на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, като основният акцент е екологията и ресорното министерство, които са доста удобни за доене, научи „Филтър“ от редиците на зелените рекетьори. В кабинета на Кирил Петков те управляваха МОСВ. Министър беше Борислав Сандов, а негов заместник – Тома Белев – и двамата с печална слава.

Доскоро съпредседатели на „Зелено движение“ бяха депутатът Владислав Панев и общинският съветник от Пловдив Добромира Костова. Преди седмица обаче те сдадоха властта и на тяхно място бяха избрани бившият зам.-министър на МОСВ Тома Белев и депутатът Даниела Божинова.

И двамата са хора на Сандов, сочен за силния човек в „Зелено движение“. Отношенията му с лидерите в ПП и ДБ охладняха рязко след падането на четворната коалиция от власт и логичният финал на папането.

Недоволството на „Зелено движение“ от сглобката заплашва да взриви коалицията „Демократична България“, твърдят редови членове на природозащитниците. На партийните събрания все повече расте недоволството срещу участието на „Зелено движение“ както в коалицията ДБ, така и в ПП-ДБ, и най-вече в сглобката с ГЕРБ-СДС на управленско ниво.

Новото ръководство на движението, което е приближено на Борислав Сандов, критикува както новият министър Юлиан Попов, така и главният секретар на МОСВ, които изгонили кадрите на Сандов.

Всъщност „Зелено движение“ има зам.-министър в ръководството на сегашното министерството. Николай Сиджимов обаче бил пасивен и не защитаван линията на партията, а не е тайна, че в розовата коалиция „ПП-ДБ“ обичат активните.

В същото време присъствието на министър Юлиян Попов въобще в политиката е доста спорно решение, защото не е тайна, че е работил за чужди служби и е изнасял важна за България информация.

Така ситуацията в „Зелето движение“ е твърде сложна. След броженията и с новото ръководство се очаква то да преразгледа участието си в управленската коалиция.

Трус преживяват и в „Продължаваме промяната“. След краха на местните избори в Бургас местната партия и мандатоносител на ПП – „Средна европейска класа“, се стопява до трима общински съветници. Лидер на партията е неуспешният кандидат-кмет Константин Бачийски.

Амбициозният и напорист бургазлия иначе е депутат, формацията има и областен управител – Пламен Янев, срещу когото има ужасно недоволство заради работата му.

На последната партийна сбирка основателят и почетен председател на „Средна европейска класа“ Георги Манев дори поискал оставката му и влязъл в конфликт с Константин Бачийски. Редиците на партията оредявали все повече и от нея са останали само Бачийски и Янев, които имат държавни постове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.