БАЛОТАЖ: Машините взеха да дават дефекти още от сутринта

Спиране на тока, проблем с хартията, намачкани бюлетини… това са само част от гафовете, с които започна изборният ден. ОТ ЦИК уверяват, че всички избирателни секции са отворени, но и започнаха да подават информация за първите сигнали за проблеми преди процеса на гласуване на балотажите за местна власт.

4 машини не са стартирали на втория тур днес – 2 във Варна, 1 в Добрич, 1 във Велико Търново и една в Русе. На тези места гласуването продължава само с бюлетини. На местата, където няма ток, машините се захранват с батерии. Това стана ясно по време на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На някои места в страната има проблеми с електрозахранването, но машините са включени, тъй като са на батерии.

Във Варна проблемът в машините е, че принтерът за разпечатване на бюлетини не работи.

В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем.

В ЦИК е постъпил сигнал от гласоподавател от село Владимирово. В него се посочва, че на разписката от машината е била разпечатана опция, различна от тази на гласоподавателя. Сигналът се проверява. От ЦИК смятат, че няма предпоставки за преустановяване на машинното гласуване там.

За проблеми с някои от машините в столичните райони „Овча купел“, „Триадица“ и „Младост“ съобщи пред БТА и председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова.

Не излизат бюлетини или машината ги мачка, обясни тя. Оттам чакат решение на проблема с ЦИК

Една от машините в община Драгоман  изпраща празни бюлетини при гласуване, сега рапортуваме проблема. „Временно машинното гласуване в тази секция е спряно до ново нареждане на ЦИК“, съобщи Иво Миланов, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК).

В 4 секции в град Русе са преминали към момента на гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с електронните устройства. Изчаква се техник, който да провери дали може да бъде отстранен проблемът, съобщиха от областната администрация.

Общо в 5900 секции избирателят може да избира да упражни своя вот с хартиена бюлетина или на машина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.