България се готви да приеме еврото през 2025 година

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Това заявяват от Министерството на финансите (МФ) в позиция по повод публикации в медии по темата за присъединяване на страната ни към еврозоната. 

От МФ отбелязват, че подготовката и напредъкът на страната ни за членство в еврозоната са обсъдени на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 28 и 29 април в Стокхолм. Дискутирани са също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. От МФ припомнят, че информация за разговорите е разпространена от пресцентъра на ведомството. 

Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към еврозоната, Министерството на финансите категорично заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г., пише в съобщението. 

Членството в еврозоната е приоритет за нашата страна. Продължава активната работа на държавата по подготовката за приемане на единната европейска валута както в техническата, така и в законодателната част, заявяват от Министерството на финансите. 

В съобщението се посочва още, че МФ смята за недопустимо разпространяването на фалшиви новини и противоречиви послания в медиите. Отбелязва се и че всяка информация за официалните срещи на министъра на финансите се предоставя навреме от пресцентъра на министерството по официален път. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.