България плаща над 160 млн. за 8 медицински хеликоптера

По-скъпо ще излязат на България медицинските хеликоптери, отколкото властите предполагаха. След като правителствата на Бойко Борисов години наред обещаваха, но отлагаха страната ни да се сдобие с животоспасяващите машини, нещата най-накрая са задвижени, но, разбира се, на многократно по-висока цена.

Министерство на здравеопазването получи окончателна оферта по процедурата за доставка на 6 плюс опция за още 2 медицински хеликоптера. Италианската фирма Leonardo S.p.a. – единствената фирма, която подаде оферта и с която се стигна до пряко договаряне, предлага да достави 8-те машини плюс съответното наземно оборудване и обучение за 160,5 млн. лв.

Цената надхвърля прогнозната стойност по поръчката и горницата ще бъде финансирана от националния бюджет. Първият хеликоптер трябва да бъде доставен до 1 декември, 2023 г., пише Сега. 

Това става ясно от отворената в края на тази седмица оферта на фирмата. От разбивката става ясно, че компанията леко е намалила единичната цена на 1 хеликоптер. При първата процедура, която се провали заради надвишаване на прогнозната цена, компанията предложи 19 804 723 за един хеликоптер, сега офертата е намалена на 19 617 717 лв. Наземното оборудване се предлага на същата цена като първоначалната оферта – 3 535 618 лв. Така общата цена на договора ще бъде по-ниска спрямо тази от първата процедура, което се изисква по закон. Законът за обществените поръчки позволява при провалени заради надхвърлена прогнозна стойност процедури да се премине към пряко договаряне с всички участници, като финалната цена не може да надхвърля тази на най-ниската оферта, получена на предхония търг. Така или иначе ресурсът за закупуване на машините е над наличния – 135,6 млн. лв. без ДДС – парите се осигуряват по линия на оперативна програма „Региони в растеж“ и Националния план за възстановяване и устойчивост и така ще се наложи национално съфинансиране. 
Ако министерство на здравеопазването подпише успешно договор с компанията, първият медицински хеликоптер трябва да е доставен до 1 декември, 2023 г. Наземното оборудване трябва да е налице до 1 септември. Останалите хеликоптери ще се доставят в периода 2024-2026 – по два на година. 
След една неуспешна процедура оферти от две компании получи и държавното дружество „България Хели Мед сървиз“. Фирмата иска да наеме 1 хеликоптер, с който да се лицензира като авиационен оператор и така да поеме дейността по оказване на медицинска помощ по въздуха, която може да се извършва само след лиценз. Така дружеството в бъдеще би оперирало и останалите хеликоптери. Изпълнителният директор Георги Гвоздейков тази седмица отново заяви, че фирмата е готова, подготвила е близо 3000 стр. Документация по лицензирането, има наети екипажи и е готова да започне обучения. На този фон предложеното от служебното правителство закриване на фирмата с идеята тази дейност да се изпълнява от държавния авиационен оператор ще бъде голяма грешка, предупреди Гвоздейков. Според него държавният авиационен оператор няма как да поеме дейността без законови промени. Имаме готовност до два месеца да започнем да работим, убеден е Гвоздейков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.