България отзова посланика ни в Северна Македония, докато не арестуват нападателите на Християн

България изтегли временно посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов заради „сериозната ситуация по отношение правата на българите там и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци“.

Ангелов ще се върне обратно в Скопие едва когато видим реален напредък в борбата на съседката ни срещу езика на омразата и бъдат задържани както извършителите на нападенията срещу български клубове, така и срещу Християн Пендиков, стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. Ще остане тук за консултации, докато не видим признаци за промяна в Скопие, заяви Милков.

„Това е знак на твърдо отношение, че така не може да продължава“, обясни министърът.

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за консултации и бе изслушан от външната комисия в Народното събрание. След това той и външният министър дадоха изявление пред медиите.

„Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени“, заяви служебният министър на външните работи . „Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента председателства“, добави Милков.

„Нещата не могат да продължават така, както бяха, това не е продуктивният подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава“, каза още министърът на външните работи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.