България изпраща два „Спартан“-а с лекари и спасители в Турция, жертвите на земетресението вече са над 600

България изпраща два самолета „Спартан“ в Турция, съобщиха от Министерството на отбраната. Причината е земетресението близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, вследствие на което по последни данни над 600 души са загинали в Сирия и Турция.

Целта е със самолетите да бъдат превозени екипи от Военномедицинската академия (ВМА), „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столичната община.

Други екипи на МВР и Българския червен кръст тръгват с автомобили към засегнатия район.

На извънреден брифинг днес министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни, че логистичната операция включва транспортирането на аварийните екипи до Летище Адана. 

„България има готовност да окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението, като се очаква Турция да каже от какво има нужда“, заяви още Стоянов

„Към момента няма данни за пострадали български граждани след земетресението в Турция“, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи. 

Румъния също обяви, че ще помогне на Турция – чрез механизма на Европейския съюз за гражданска защита. Решението беше взето часове на заседание на Националния комитет за извънредни ситуации, свикано от премиера Николае Чука по предложение на Министерството на извънредните ситуации, след консултация с президента Клаус Йоханис. Румънският главен инспекторат за извънредни ситуации, медицински екип на Мобилната спешна служба за реанимация и изваждане и екип на румънските военновъздушни сили към Министерството на отбраната са в готовност да подкрепят спасителната мисия.

По информация на ТРТ-Хабер първата държава, която е оказала помощ на турските власти след труса, е Азербайджан.

В изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан САЩ обявиха, че също са готови да предоставят помощ.

„Дълбоко разтревожени сме от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция“, посочи Съливан.

С официално изявление излезе и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Шокиран съм от новината, че стотици хора са загинали и ранени в резултат на земетресението в Турция“, написа Зеленски в „Туитър“. „Поднасяме нашите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаваме на пострадалите бързо възстановяване. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимата помощ“, допълни украинският президент.

Турция посредничи между Украйна и Русия в опит за уреждане на конфликта. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, включително дронове „Байрактар“. В своето изявление Зеленски не спомена Сирия. Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, на когото оказа решаваща военна помощ след избухването на конфликта в страната му през 2011 г.

Израел също изрази готовност да окаже помощ. Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили за сигурност са готови да окажат всякаква необходима помощ, а външният министър Ели Коен заяви, че се подготвя програма за бърза помощ. В Израел жителите на района на Тел Авив, Бейт Шеан и Йерусалим съобщават, че са усетили вторичните трусове на земетресението. Израелската полиция заяви, че е получила повече от 3000 такива съобщения.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.