Българинът Сергей Р. сред мъжете, подготвяли атентат в Белгия

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Изданията се позовават на изявление на федералната прокуратура.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар. 

Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.

Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците Елиас Е. и Себастиан Б. са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година. Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден през 1987 година. Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е бил заловен в белгийската столица.

Сергей Р. и Карим Х. са обвинени единствено в участие в дейността на терористична група. Осми заподозрян, задържан първоначално, е бил освободен.

Полицията в Антверпен задържа в понеделник вечер петима души, заподозрени, че готвят терористичен акт. Според правосъдния министър на Белгия Винсент Ван Квикенборг те са готвели атака срещу държавни институции. Има данни, че са планирали въоръжено нападение срещу полицейски управления, съобщава БНТ.

В същото време полицията в Брюксел също задържа в понеделник трима души заради участие в терористична група. Арестите са извършени в брюкселските квартали Скарбек, Моленбек и Завентем. Именно при тази операция е задържан и 20 годишният българин Сергей Р., посочват белгийските медии. Обвинението срещу него е едно – участие в дейността на терористична група.

„Проведени са общо осем полицейски акции в Антверпен и Брюксел. Общо осем души бяха лишени от свобода и сега се разпитват от федералната съдебна полиция. И в двата случая смятаме, че имаме повече от една причина да подозираме, че това са хора, които са имали конкретни планове да извършат терористична атака в Белгия“, каза Ерик Ван Дер Сейп, прокурор от Федералната прокуратура.

В сряда само един от за държавите беше освободен, останалите седем остават зад решетките. Според разследващите двете групи – от Брюксел и Антверпен – са поддържали контакт помежду си са координирали действията си.

За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април.

Според съдебен източник на Франс прес задържаните са „много млади радикализирани“ членове на джихадисткото движение.

Засега властите няма да вдигат нивото на заплаха от тероризъм в Белгия, защото смятат, че ситуацията в този момент е под контрол, но внимателно следят събитията.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката „Ислямска държава“. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. Преди седем години Белгия бе атакувана от групировката „Ислямска държава“ и в момента тече процес срещу десет заподозрени в тази връзка. При тези нападения загинаха 32 души, а над 340 бяха ранени. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.