Австрия ни пуска във „въздушния” Шенген

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер е готов на отстъпки, с които да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. Местни медии, цитирани от БТА, съобщават, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите по въздушния трафик могат да бъдат премахнати.

Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, ас България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.

Едно от условията за разхлабването на мерките ще бъде по-строг граничен контрол. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на отстъпките. Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на „Залцбургския форум“ в Бърдо.

Според австрийските медии от Виена поставят следните условия, за да отворят въздушното пространство на Шенген – трикратно увеличаване на мисията на „Фронтекс“ в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.