Атентат! Партиен лидер прострелян в лицето

Бивш ръководител на Испанската народна партия в региона Каталуня е бил прострелян в лицето в Мадрид.

Това съобщи полицията часове след като управляващите социалисти и каталунските сепаратисти постигнаха поляризираща мненията сделка за амнистиране на участници в кампанията за отцепване от Испания и в последвалите масови безредици.

Атаката е срещу Алехо Видал-Куадрас станала в 13:30 ч. местно (14:30 българско) време в кв. „Саламанка“ в Мадрид. Според източници на испанската обществена медия RTVE куршумът е засегнал челюстта и я е пронизал.

Според агенция „Ефе“ стрелецът е носел черна каска във връзка със стрелбата.

Предстои да се разбере дали атаката срещу 78-годишния Видал-Куадрас, който бе ръководител на дясноцентристката Народна партия в Каталуня и е съосновател на крайнодясната „Вокс“, е свързана със сделката със сепаратистите, срещу която опозицията организира многохилядни протести. Десният в. „Ел Мундо“ го нарича основополагаща фигура в испанската десница в последните десетилетия.

Лидерът на Народната партия Алберто Нуниес Фейхоо на пресконференция по повод сделката коментира инцидента с пожелание разследването на приключи бързо, а Видал-Куадрас да се възстанови, но не спекулираше за връзка между двете.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.