Атанасов: Малка България има две служби, които се разузнават взаимно

„Малка България има две разузнавателни служби, които често са в нездрава конкуренция и се занимават с това да се разузнават взаимно“, коментира Атанас Атанасов. След „специфичния вот на недоверие“ – неприемането на докладите на ДАНС и ДАР от парламента в петък, съпредседателят на „Демократична България“ призова за оставки.

„След като мнозинството, което е избрало правителството, ти гласува специфичен вот на недоверие, неприемайки докладите ти, разумният вариант е оставки. Те може да бъдат приети, може и да не бъдат, но това е разумният ход“, коментира пред „24 часа“ Атанасов. Той припомни, че според една от алинеите в Конституцията Министерският съвет трябва да разполага с надеждни инструменти, за да осигурява изключително важната си функция – да осигурява обществения ред и сигурността в страната.

„Наблягам на „надеждни“. Особено сега, при толкова усложнена международна обстановка и война на 300 км от нашите граници. Тези инструменти са органите на държавата, които имат законови задачи в сферата на сигурността. Президентът няма задължение за осигуряване на обществения ред и сигурността. Той е възприеман като балансиращ орган на изпълнителната власт.

Но това правомощие е някакъв специфичен ексцес – твоето правителство ти предлага и ти назначаваш някакви хора – тук го няма балансът. Тук идва най-важният въпрос за работата в тази сфера – доверието между премиера, правителството и ръководителите на тези служби трябва да е на много високо ниво, защото става въпрос за изключително чувствителна информация, и когато това доверие го няма, са наложителни промени. Как ще се случат тези промени, е въпрос на технология“.

Попитан може ли да посочи слабостите в работата на ДАНС и ДАР Атанасов припомни изслушване на шефовете на служби в парламента през май: „Председателят на ДАНС тогава зае атакуваща политическа позиция по отношение на определени политици. Което е недопустимо, защото службите са деполитизирани и трябва да бъдат безпристрастни. Тяхната работа е да събират информация и да съобщават факти, а не да заемат страна в политическите борби. Службите за сигурност трябва да са политически безпристрастни и не трябва да се допуска да бъдат използвани като инструмент за политическа дестабилизация“. Той припомни, че така е било свалено правителството на Филип Димитров.

„И сега, преди да падне правителството на Кирил Петков, също се забелязаха признаци на участие на службите в дискредитирането на правителството и дестабилизирането на политическата обстановка. Например в доклад на ДАНС до тримата големи е написано, че приемането от правителството на френското предложение за Македония е заплаха за българската национална сигурност. Това е политическа декларация, която не е базирана на никакви факти и информация. Просто едно твърдение или просто политическо мнение на автора. Това вече е директна намеса в политическия живот“.

Отделно от това, по думите на Атанасов, годишният доклад на ДАНС, отхвърлен в петък в парламента, показва „много сериозни дефицити в чисто оперативната дейност на тази служба“. Професионалното око много отчетливо вижда, че тази служба не разполага с надеждни източници на информация, а основната ѝ задача е да събира информация за рисковете и заплахите за националната сигурност, отбеляза съпредседателят на „Демократична България“.

Той добави, че вече има готов закон за създаване на единна разузнавателна служба, която ще обедини ДАР и военното разузнаване, „тъй като тази изключително важна функция на държавата е добре да се осъществява от един орган“.

„Малка България има две разузнавателни служби, които често са в нездрава конкуренция и се занимават с това да се разузнават взаимно. Трябва да използваме за образец Германия. Тяхната разузнавателна служба БНД (Bundesnachrichtendienst) е единен разузнавателен орган, вътре са и цивилното, и военното разузнаване, подчинена е на канцлера и изпълнява задачи, формулирани от канцлерството“, обясни Атанасов за готвения модел на разузнаването у нас.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.