Атанас Атанасов отсече: Готови сме да помогнем на Борисов да излезе от политиката

Първият мандат може да бъде връчен още утре. ГЕРБ трябва да отидат при президента с кандидат за премиер, Борисов трябва да има план по какъв начин ще реализира първия мандат, не мога да разбера защо пита нас, каза по БНТ председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов, съпредседател и на групата „ПП-ДБ“. 

„Упорството нараства при ГЕРБ, защото нямат решение какво да правят с първия мандат. Готови сме да обсъждаме различни варианти. Готови сме да помогнем на Борисов да излезе от политиката“, каза ген. Атанасов и окачестви случващото се като клопка – „кажете ни, вие вторите, как да действаме ние и после, ако се провали, ами те ни казаха така, нека всеки да си носи отговорността“.

Ние като втора политическа имаме план как да действаме, бихме помогнали на Борисов, той е в тежка ситуация – да върне първия мандат, да дойде вторият при нас, ще го поканим на преговори и ще решим по какъв начин заедно да потърсим начин за излизане от кризата. Първият мандат няма да подкрепим, както и правителство, кадрувано от Бойко Борисов, това са нашите условия, заяви Атанасов.

По думите му има тежка политическа криза, защото „парламентарната република цикли“.

„Имаме няколко варианта за действие, ще преговаряме с политическите сили, които са в парламента. Ще преговаряме с ГЕРБ в парламента – под прожекторите и камерите, за да се чуе какво предлагаме ние и какво се отговаря от другата страна. За реализация на първия мандат или предлага кандидат за премиер и правителство, или връща първия мандат и да не ни поставя условия преди да го е върнал“, отбеляза Атанас Атанасов.

Той изрази оптимизъм, че през втория мандат може да бъде създадено правителство.

Във връзка с Бюджет’ 2023, предложен от кабинета „Гълъб Донев“, Атанасов каза, че според него има възможност дефицитът да влезе в рамките на 3 процента. „Има предвидени разходи, които могат да бъдат ограничени.“ Ако искаме да влезем в Шенген и еврозоната, трябва да затегнем колана. Аз представлявам дясна политическа сила. За нас е важно бюджетната дисциплина да се спазва, коментира ген. Атанасов. 

Пак по БНТ Тома Биков от ГЕРБ заяви, че тезата за втория мандат е екстравагантна. „Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория“, категоричен бе Биков 

По думите му разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са вариантът за излъчване на възможно най-стабилно правителство.

„Ако ПП-ДБ представят рационален и адекватен план за съставяне на правителство, ние сме готови, но не виждаме това, виждаме ексцентрични изпълнения. Опитваме се да създаден възможно най-стабилния вариант за съставяне на правителство, възможно най-нестабилният вариант е подкрепяйте ни, защото сме много симпатични, няма да допуснем такова нещо“, коментира Тома Биков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.