Асен Василев: Руската църква е българска

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и министър на финансите Асен Василев очаква Светият синод да каже защо българска църква е затворена от руското посолство. 

Василев коментира изказването на русенския митрополит, който посочва, че Руската църква всъщност винаги е била българска.

„Тя си е построена с наши средства, служили са наши свещеници и чак 2016 г. спират да служат български свещеници и започват само руски. Чакам отговор защо една българска църква е затворена от руското посолство“, каза министърът на финансите и подчерта, че в понеделник се надява да получи отговора.

Информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби, коментира още Василев в интервю за NOVA.

По думите му не само ДАНС е разполагала с данните. „Притеснително е, че този човек е работил на територията на България 5 години и ДАНС не са го засекли“, допълни Василев.

„Колегите от РСМ казаха, че той е вербувал македонски граждани“, припомни министърът.

Той говори и за исканата реформа в службите за сигурност у нас: „Разговорът не трябва да бъде за личности, а принципен. Истината е, че това, което аз виждам като продукт, не отговаря на никакви стандарти. Съвсем най-отговорно мога да кажа, че българските служби за сигурност всъщност гарантират сигурността на страната – много рядко могат да подадат изпреварваща информация, почти никога не могат да подадат анализ, на който да може да се стъпи и да се действа, почти винаги информацията, която достига до нас, може да бъде прочетена в международната или в местната преса няколко дни преди това“, твърди Василев.

По думите му ремонтът на службите е изключително наложителен, защото те са неефективни.

„В момента правителството работи достатъчно добре, без да трябва да се правят някакви допълнително уточнения“. Така финансовият министър коментира ще стане ли „сглобката“ коалиция, подписвайки споразумение.

Страната ни поиска нова дата за влизане в еврозоната. Правителството реши това да е 1 януари 2025 г. Забавянето, според Василев, се наложило, защото „служебният кабинет не поиска доклад, за да може юни месец да се вземе решението и извади бюджет с дефицит 6.4%. Това е датата, която сме заложили, и която обсъждаме с ЕЦБ и ЕК“, потвърди ресорният министър.

Относно Шенген Асен Василев заяви, че темата е задължителна във всеки разговор с европейските ни партньори. По думите му това, което президентът Румен Радев прави, по-скоро пречи на преговорите.

Финансовият министър твърди, че земеделските субсидии са съсредоточени основно във фирми, насочени към производството на зърно. Според него парите се разпределят по правилата, но законите са написани така, че страната ни да произвежда 7 пъти повече пшеница, отколкото има нужда, а да внася зеленчуци.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.