Асен Василев: Разследваните по Nexo ще осъдят държавата

Асен Василев също като Христо Иванов заподозря връзка между акцията на прокуратурата и службите, и връчването на третия мандат. Той прогнозира, че разследваните по Nexo ще осъдят страната ни, а според него нямало престъпление, ако държавният бюджет не е ощетен, а става дума за частно-правен спор.

За връзката между избрания момент – точно преди президентът да връчи третия мандат, за който се спряга най-вече името на ДБ, Василев препоръча да се пита прокуратурата.

„ГЕРБ винаги могат да намерят причина да не подкрепят кабинет, а основната причина ще е, за да няма съдебна реформа. Причината явно е Nexo или каквото са измислили като скандал на седмицата“, заключи съпредседателят на ПП в интервю по Дарик радио.

Според него избраният момент не е случаен, но този въпрос трябва да бъде зададен на прокуратурата.

„Другият въпрос към прокуратурата е защо не се правят процесуално-следствени действия пред съда, а чухме пресконференция. Голяма медийна димка се пусна, аз силно се съмнявам, че в съда нещо ще бъде доказано“, заяви Асен Василев.

И прогнозира, че четиримата обвиняеми и останалите разследвани лица после ще осъдят страната ни.

„Крайният ефект от тези действия, това, което ще се случи, е най-вероятно България да бъде осъдена от тези лица, на които им е увреден интересът, които прокуратурата напада, и да трябва да плащаме от бюджета обезщетения“, прогнозира Василев.

Следствието: САЩ разследват Nexo повече от година

В осем американски щата разследват дейността на групата Nexo повече от една година, съобщи в интервю по Нова нюз зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Той изрази задоволство, че благодарение на подобреното взаимодействие между прокуратурата, МВР и ДАНС не е изтекла предварителна информация за операцията.

„Няма как да дам повече информация по случая Nexo, освен тази, която беше дадена на брифинга на НСлС, тъй като всяка моя дума може да попречи на разследването, а то ще е доста сложно и предполагам продължително. Надявам се, че високата квалификация на следователите, която придобиха при специални обучения по киберпрестъпност, и логистичната помощ, оказана от нашите евроатлантически партньори, ще ни дадат възможност да проведем качествено разследване“, коментира той.

По думите му известен факт е, че разследвания срещу групата Nexo са започнали преди повече от година в САЩ.

„Тя се разследва в щата Ню Йорк и още седем щата за незаконни финансови операции и измама на инвеститори“, заяви той.

„Мога да кажа само, че има обвинени четири лица, срещу които са повдигнати обвинения, които не са съобщени по определени съображения. Подчертавам, че всяка моя изпусната дума може да навреди на разследването и да се заметат следи. Обвинението и защитата ще се сблъскат най-вероятно в съдебната зала и всеки ще изложи своите аргументи. Доколкото си спомням, на брифинга директорът на следствието обяви, че на двама от обвиняемите е определена парична гаранция от по 1 милион лева на всеки. Те имат право да я обжалват“, добави зам.-шефът на Следствието.

Тодоров коментира и двете позиции, които от Nexo изпратиха до медиите, в които изразяват възмущението си от акцията на прокуратурата и службите.

„Изключително рядко обвиняеми лица признават вината си. Всеки има правото на неговата защитна теза. Това е абсолютно нормално. Аз съм напълно съгласен с втората им позиция, че в крайна сметка правотата ще бъде доказана от българския съд“, каза Ясен Тодоров.

Зам.-директорът на НСлС заяви, че откритите при претърсването на жилището на един от заподозрените скъпи картини на Матис, Пикасо и Дали, са дадени за оценка.

„Няма предварителна оценка все още. Но ако са оригинали – вероятно те са твърде скъпи. Ясно е, че при оборот от 94 милиарда – сигурно има и добра печалба, фирмата декларира големи печалби, хората са с възможности. Но дали това е ставало на гърба на инвеститорите, това ще стане ясно при разследването“, добави той.

Ясен Тодоров отчете доброто взаимодействие между прокуратурата, МВР и ДАНС.

„Радва ме, че цялата реализация на операцията срещу Nexo остана скрита и беше наистина изненадваща. Не изтече никаква информация. И ме радва подобряващото се сътрудничество с органите на МВР и ДАНС. Положението през последната година и половина – две беше отчайващо. Но сега явно има добра воля от всички страни и това е в интерес на борбата с престъпността“, обобщи зам.-директорът на Националната следствена служба.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.