Асен Василев разкри плана за новия бюджет, няма да вдигат данъците

Асен Василев представи новия бюджет – с 3% дефицит и без вдигане на данъци. Финансовият министър обяви основните параметри пред финансовите репортери, а преди това е запознал с параметрите в план-сметката на държавата първо депутатите от бюджетната комисия в парламента. 

По думите на Василев не е добре да се пипат данъци по средата на годината, а планът е новият бюджет да влезе в сила от 1 август. Планът за бюджета е да бъде внесен в НС в първата седмица на юли, за да бъде приет до 31 юли, каза той.

Бюджетът е разчетен при БВП над 184 млрд. лв., разчетена от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит 4 582 000 000 от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.

Има няколко основни промени от бюджета на служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по ПВУ до края на тази година, като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

Запазени са 100% дивиденти или допълнителни 780 млн. лв. приходи. Има допълнително увеличение на приходите от НАП и Митниците, така че приходната част да достигне до 696 321 000 000 лв.

Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв. Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.

Всички разходи, по които няма направени поръчки, са извадени от капиталовата програма, съобщава БНТ. Не са пипани разходи за пенсии и заплати. 

Асен Василев каза още, че все още води разговори за това кои ще бъдат зам.-министри в неговото министерство и когато е готов, ще съобщи имената.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.