Асен Василев поряза ресторантьорите: ДДС ще остане 9%, но…

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка на ДДС. Данъчните закони няма да бъдат изтегляни“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет в петък.

Той потвърди, че на среща в петък, организирана от председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев, с Бойко Борисов и Делян Пеевски са коментирали ставката за ДДС за ресторантьорите.

„Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. На среща с нас те сложиха 7-8 предложения на масата, чакаме ги писмено“, уточни министър Василев. Той посочи, че едно от предложенията е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор „ресторантьорство и хотелиерство“, като най-ниският да е 1000 лв., а не да се осигуряват на минималната работна заплата. Другото предложение е всяко заведение да има ПОС терминал и да има глоба, ако няма такъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако нямат втора работа и други доходи, или са учащи и студенти.

„Нека да видим този пакет как изглежда и ще смятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и, ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на трайно на 9% с това изсветляване“, обясни финансовият министър. Той уточни, че към момента в Министерството на финансите не са получени такива предложения.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.