Асен Василев попари полицаите: Вдигането на заплатите няма да оздрави системата

Вдигането за заплатите на полицаите няма да оздрави системата и да повиши мотивацията на служителите. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който се срещна днес с работодатели и синдикати по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод исканите по-високи заплати от служителите в МВР.

Василев припомни, че през 2022 г. възнагражденията в МВР са били увеличени с 20%.

„Не съм сигурен, че това е начин да бъде оздравена системата и повишена мотивацията на служителите в МВР“, подчерта Асен Василев.

Припомняме, че синдикатите в МВР поискаха 10% увеличение на заплатите. Към тях се присъедини и Синдикатът на служителите в затворите в България.

От Управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР обявиха протестна готовност и призоваха членовете си за протестни действия по места на 4 и 6 юли.

ССЗБ подкрепя одобрените на първо четене промени в закона за МВР, за обвързване на заплатите със средната работна заплата в страната и призовава за по-бързото им приемане и прекъсване на спиралата от протести на служителите в сектор „Сигурност“.

От синдиката посочват, че работещите в сектора се чувстват преуморени от стресовите и тежки условия на работа, колапса на реда и вътрешната сигурност, породени от ефектите на абсурдни и нелогични решения, като например, напускането на кадри и осъществяването на охраната в местата за лишаване от свобода с по – малко надзорно – охранителен състав от известно време, с цел икономии на финансови средства. 

От Синдиката на МВР посочват като причини неразрешими проблеми с облеклото, увеличения мигрантски натиск, ниска начална заплата. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.