Асен Василев каза дали да се пипа Сребърният фонд

Най-после стана ясно дали България се е окъсала толкова много, че да се посяга на Сребърния фонд!

Няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на дебатите, предаде БТА.

Служебният министър на финансите Росица Велкова каза на 30 май, че служебното правителство предлага с продължаването на удължителния закон за бюджета да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и Сребърния фонд. Сребърният фонд е по-известното име на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Средствата в този фонд са основата на фискалния резерв. Велкова все пак уточни, че Сребърният фонд няма да се използва.

Моето предложение е да се заличат думите, които правят възможно пипане на Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа, заяви Асен Василев.

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие на първо четене изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. – т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

Законопроектът е внесен от служебния кабинет.

Между двете четения ще се разгледат и предложения на общините с искания за по-свободно използване на държавната субсидия заради предстоящите местни избори.

По време на дискусисията Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС каза, че „трябва да бъде ограничено Министерството на финансите от такива изкушения“.

„Предстои да разберем дали сегашният финансов министър ще успее да си оправи собствените недомислици, които натвори през 2022 г. с новия бюджет“, каза Тошко Йорданов от ИТН, цитиран от БНТ.

Финансовият министър Асен Василев отговори: „Аз не ви давам идеи как да пишете песни, не ми давайте идеи как да пиша бюджет. Парите от сребърния фонд не се пипат, затова има неснижаем остатък. Но на принципа сигурното си е сигурно, нека се заличат тези думи от удължителния закон между двете четения“.

Държавата трябва да разплати до края на годината над 5,4 млрд. лева, свързани с евросредства, за да не ги загубим. В сумата са включени плащания по приключилите оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

Отделно, допълнителни разходи в удължителния закон са заложени за спасяването на „Български пощи“ и за нормалното функциониране на държавата. По данни на Финансовото министерство вече има забавяне на приходите за сметка на разходите, което увеличава дефицита. Той към момента е 1,2 млрд. лева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.