Арестуваният за подпаления полицейски бус се оказа невинен, ще си търси правата в съда

Стефан Шикеров, който беше арестуван и обвинен, че е подпалил полицейски бус по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз през ноември, няма общо с престъплението, в което е обвинен, съобщи бТВ.

Това е станало ясно от проведена експертиза. 

Софийският градски съд реши мъжът да бъде освободен срещу гаранция в размер на 500 лева. Досега той беше под домашен арест, след като бе обвинен за палежа на полицейския бус в нощта на протестите срещу БФС.

В съдебната зала се разбра, че според химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на 29-годишния Шикеров и така няма как той да е запалил буса по време на протеста.

Заради това съдът реши, че обвинението срещу младия мъж е разколебано. Магистратите заявиха, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Стефан Шикеров ще търси правата си по съдебен ред.

Мъжът бе арестуван в средата на ноември. Тогава от прокуратурата съобщиха, че стойността на буса е над 11 000 лева. 

Пожарът е застрашил живота на участващи в митинга срещу ръководството на Българския футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус. За това престъпление законът предвижда затвор от 3 до 10 г., допълниха от държавното обвинение. 

29-годишният Шикеров отрече да е виновен и разказа, че е бил пребит от полицаите. 

„Съпругата ми имаше рожден ден и просто реших да изляза, за да я изненадам. Попаднах в тълпа протестиращи, откъдето минах. Реших да позвъня на съпругата си, защото не познавам много добре София. Исках да ме ориентира откъде да мина, за да хвана метрото. По време на разговора тя ме упътваше. Изискали сме разпечатка от оператора, за да се види от колко до колко часа сме говорили“, каза Шикеров пред бТВ.

По думите му на бул. „Васил Левски“ е видял група полицаи и е изчакал сигнал да премине през пътя заедно с други хора, намиращи се в района.

„Един служител на реда посочи с ръка да преминаваме. Мен изведнъж ме спря за проверка – за документи за самоличност. Аз най-учтиво отидох при него, бръкнах в джоба, за да си извадя документите и оттам ме бутна между още около 10 души и се започна зверски побой“, допълни той.

Съдебен лекар е установил, че има разкъсан мускул в областта на таза и увреждане на слуха. По думите му има записи от камери и свидетели, които потвърждават, че не той е запалил буса.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.