Арестуваха Бизюрев, издирван за убийството в Цалапица

Рангел Бизюрев, издирван за убийството на Димитър Малинов от Цалапица, е бил арестуван, съобщиха БНТ и Нова телевизия, позовавайки се на свои източници. Малко по-късно информацията беше потвърдена от МВР и пред БТА. 

Той е бил задържан в Дания по искане на българската прокуратура.

С категоричност е установена самоличността на задържания посредством пръстови отпечатъци и снимки.

Предстои в кратки срокове нашите власти да изискат принудителното довеждане на лицето в България, където ще бъде обвинен за убийство.

Разследването се ръководи от Окръжна прокуратура – Пловдив. По-късно се очаква от държавното обвинение и МВР да дадат брифинг в Пловдив.

Бизюрев се издирваше в продължение на няколко месеца. За него има издадена Европейска заповед за арест от лятото на тази година. По неофициална информация, той поне два пъти е бил задържан – в Германия и Нидерландия, но после е пуснат заради пропуск в синхронизирането на детайли от българското законодателство с общоевропейското. Той визира липсата на съдебен контрол над издаването на европейската заповед за арест. От страна на българските власти нямаше официално потвърждение на тези информации.

Допуснати са съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания при реакцията на полицията след убийството в Цалапица на 24-годишния Димитър Малинов, пък показа проверката, разпоредена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на 2 август.

Пропуските и нарушенията са довели до това установеният като извършител Рангел Бизюрев да напусне страната, съобщиха от МВР.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в Районното управление в Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност.

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства. Едното е срещу бившия директор на ОДМВР – Пловдив старши комисар Васил Костадинов, като то е приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина.

Димитър изчезна безследно на 20 юли в пловдивското село Цалапица, където гостувал на майка си Атанаска. По думите й, около 23 часа младият мъж излязъл, като й казал, че след малко се връща. Той минал по глуха улица и така и не се появил повече. Камерите в селото уловили момента, в който Димитър се качва в черна кола, чиято регистрация не се вижда. „Разбрах в събота, че някакво момче го търсело да го бие“, сподели преди дни майката. Впоследствие се оказало, че въпросният младеж (Бизюрев – бел. ред.) е заминал за Германия.

Двамата мъже са се познавали и са имали влошени взаимоотношения заради финансов конфликт, обясниха тогава от прокуратурата.

От своя страна директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов коментира, че на 22 юли бащата на убития е подал заявление в полицията в Стамболийски, че няма връзка със сина си от 20 юли. Започната е работа по издирването на лицето, а когато то не е дало резултат, Димитър е бил обявен за общонационално издирване. 24-годишният Димитър е издирван и с кучета, но без резултат. „В сряда срещу четвъртък вече се достигна до по-конкретната информация за това, че е настъпил фатален край“, каза  тогава директорът на ОДМВР Пловдив и добави, че тялото е открито на километър от последните къщи в село Цалапица.

Прокурор Лулчева допълни, че смъртта на 24-годишния мъж е настъпила вечерта на 20 юли след жесток побой.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.