Аптекари и лекари се карат за комисиони

Има ли конфликт и сблъсък между двете организации и дали той е за комисионните от производителите дискутираха в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, и Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеките.

Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени от началото на седмицата. А лекарският съюз настоя да бъдат спрени.

Фармацевти настояват в е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен. От Българския лекарски съюз (БЛС) пък отправят упреци към аптекарите, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти и че по наредба смяната на предписаното лекарство с генерик става само след санкцията на лекаря.

„БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат публикувани всички лекарства, с които в момента България разполага. Оказа се, че това било страшен проблем, не могат да ни информират. Нека поне качат тези, за които от два дни се въведе е-рецепта“, каза д-р Брънзалов.

По думите му, ако това беше факт, след като се въвеждат 2 групи лекарства, които ще бъдат изпълнявани само с е-рецепта, то сега лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.

„Когато се отпуска е-рецепта по НЗОК, за разлика от т.нар. бяла за свободно изпълнение е, че касата заплаща, когато се изпълни рецептата в аптеката. А в случая пациентът заплаща цената на медикамента“, заяви Брънзалов.

„Сега някои лекари разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той трябва да се даде точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, заяви Костов.

Той допълни, че има разлика между регистрираните в България лекарства и наличните.

„Фармацевтът е този, който знае какво има в момента. Това е много динамичен процес, защото едни лекарства ги няма в момента, а след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да показва наличните лекарства“, каза Костов.

Според д-р Брънзалов за 2 дни са издадени около 26 хил. е-рецепти.

„По 12 500 нещо е отпускано. При 4000 рецепти лекарят е позволил генерично заместване. За другите не се знае какво е станало с тях, най-вероятно са отпуснати, ние сме за контрола. Много аптеки са буквално магазини”, заяви Брънзалов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.