„Антимафия“ умува за авоарите на покойния Жоро Бирмата

Антикорупционната комисия умува за авоарите на покойния Жоро Бирмата! КПКОНПИ получи ултиматум от Темида до броени дни да каже дали поддържа иска за конфискация на 370 бона срещу наследниците на Георги Станоев, или се отказва от претенциите. Това научи „България Днес“ от разпореждането на съдия Стилияна Григорова от Софийския градски съд.

С иска си Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество настоява и за отнемане на дружествени дялове от фирмата на Малката Бирма „Гес 2010“ ЕООД, поземлени имоти, както и пазарната стойност на четири автомобила – „Мини Купър“, „Ленд Роувър Рейндж“, „Порше Кайен GTS“ и „Мерцедес“ С 350. Ако поддържа претенциите си срещу наследниците на Жоро Бирмата, комисията ще трябва да посочи имуществото и размера на сумите, чието отнемане се иска от всеки от тях.

За смъртта на 32-годишния бизнесмен се разбра през ноември м.г., споменават се диагнози като деменция и множествена склероза. Приближени споделиха, че последните месеци от живота на Жоро са били истински ад, болестта се развила скоростно и той спрял да разпознава близките си. Тежката болест на Малката Бирма в съчетание с обвиненията срещу тях съсипали семейство Станоеви.

През 2018 г. прокуратурата обвини бащата Евлоги Станоев – Голямата Бирма като тартор на организирана престъпна група за производство и търговия с нелегални цигари, а двамата му синове – Антон – Средната Бирма, и Жоро – Малката Бирма, за участници в схемата. Мъжете от фамилията не са открити, за да бъдат закопчани.

Антикорупционната комисия погва и останалите от семейството - бащата Евлоги и брата Антон

Антикорупционната комисия погва и останалите от семейството – бащата Евлоги и брата Антон

Според спецобвинението Бирмите стоят зад четирите разбити фабрики в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Разследващите изчисляват, че месечният оборот на незаконната задруга възлизал на около 10 млн. лв.

Месец по-късно Голямата Бирма отива при Темида. Споделя, че бил на почивка в Гърция и не знаел, че го дирят. Като разбрал от медиите, се предал. Магистратите не намират доказателства, че е дирижирал престъпната схема, а евентуално косвени данни, че стои зад финансирането й.

Тъй като не са открити при акцията, синовете от семейството са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Първи се появява Антон, който разказва, че е бил в Брезово да бере сливи и не е знаел, че го търсят. Година по-късно Малката Бирма е спипан, по неофициална информация от властите в Дубай. Щом си идва в родината, спецпрокуратурата мистериозно се отказва да иска задържането му и издава постановление, с което го пуска на свобода срещу 40 хил. лв. Мизата му се видяла висока и той обжалвал, но му я оставили.

Според запознати пускането тихомълком може да е именно заради тежкото заболяване, което към онзи момент вече се е проявило. Затова се залежал в дома си и не излизал. Нямало и помен от някогашния му живот на плейбой в светските среди. За болестта му знаели само в най-близкото семейно обкръжение. Тъй като здравето му се влошавало все по-бързо, до леглото на Малката Бирма била неотлъчно майка му Лидия Станоева, известна като Лидка Скалата. Предполага се, че тя се изгубила от светските партита, на които беше чест гост, именно за да полага грижи неотлъчно за болния си син.

Едновременно с тревогите останалите представители от фамилията също са подпукани от КПКОНПИ. Още през юли 2020 г. комисията решава да поиска от съда отнемане на имущество от Станоеви. Срещу Евлоги Станоев и свързани с него лица и фирми искът е на стойност над 4 млн. лв., в които влизат дружествени дялове, пазарната стойност на недвижими имоти и пари по банкови сметки. От Антон Станоев и свързани с него лица и дружества се търсят над 1 млн. лв. от фирмени дялове, недвижими имоти, банкови влогове, складове, ниви, както и паричната равностойност на 3 леки автомобила – „Мерцедес“ CL 65 AMG, „Мерцедес“ CLS и „Ауди А8 Quattro“.

 Връзки с Преслава и Алисия

С връзките си с чалга дивите Преслава и Алисия стана известен Жоро Бирмата приживе. Романът му с Преслава беше бурен, скандали често изпълвали ежедневието на двойката. Според запознати Жоро бил много ревнив и понеже не успявал да дели изпълнителката с феновете, се случвало да скача на бой на някой от тях.

След раздялата Бирмата се събра с Алисия, която тогава страдаше заради разлъка с Ники Михайлов. Двамата дори заживяха заедно, но романът приключи с изчезването на Станоев и обявяването му за издирване от Интерпол.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.