Ангел Кунчев обезпокоен: Има опасност от морбили

Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен обхват с ваксината, каза пред журналисти в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от желаните 95%, посочи той. На 5 декември тази година правителството на Румъния обяви национална епидемия от морбили, като сега там има около 2500 случая на заболели от морбили, а едно дете е починало, посочи той. Покритието срещу морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма начин да не възникне епидемия, каза още д-р Кунчев.

В ЕС са открити 1453 случая на морбили, като освен в Румъния, няколкостотин болни има и в Австрия, Франция и Германия, добави д-р Кунчев. Има откъде да дойде морбили и в България, особено заради предстоящите пътувания в почивните дни, допълни д-р Кунчев.

Морбили е най-заразното от всички заразни заболявания и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на сто, добави лекарят. Последиците от морбили са сериозни и заболяването буквано изтрива имунната памет, добави той. По думите му дори година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към каквото и да било вирус и са много податливи към заразяване. В България преди години имаше епидемия от морбили, припомни д-р Кунчев и посочи, че заразените са били 22 хиляди, а 22-ма са починали.

В 40 от 53 държави в Европейския регион на Световната здравна организация има морбили, като 40% от заболелите са деца във възрастовата група една – четири години, каза началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ в Министерството на здравеопазването д-р Кремена Пармакова. По думите ѝ морбили вече е заболяване, което се появява във всяка възраст. Всяка година се разболяват деца, които не са получили нито една доза от ваксината срещу морбили, допълни тя.

Заболеваемостта от грип предстои да се повишава, каза главният държавен здравен инспектор 

Данните за разпространение на грип показват, че заболеваемостта ще се повишава, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването. Следващите две седмици се очаква срив, който се случва всяка година, тъй като по време на празнични дни хората не ходят на лекар. Наясно сме с този феномен, знаем, че трябва да изтече една работна седмица, което означава, че в първата десетдневка на януари ще има коректни данни, каза още той. И сега се установява по-често вируса на ковид, отколкото на грип, но натиск върху здравната система няма, лечение е осигурено за всички нуждаещи се, увери д-р Кунчев.

След ковид пандемията има „отрезвяване“ и връщане към здравия разум, което започва да се отразява дори на изпълнението на имунизационния календар, каза още той и посочи, че започва възстановяване на доверието към ваксините. Положихме много усилия да продължи програмата, чрез която се ваксинират безплатно възрастните хора – на и над 65-годишна възраст, за имунизация срещу грип, като тази година са осигурени 308 хиляди дози ваксина.

По данни досега са направени около 270 хиляди дози, като вероятно броят им е по-голям, допълни той. Дали сме възможност на хората да се ваксинират срещу грип дори и през януари, тъй като целта ни е да подготвим организма срещу очакваните епидемични щамове, посочи още доц. Кунчев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.