Андрей Райчев: „Промяната“ е в изолация в цяла България

Разликата между Васил Терзиев и Ваня Григорова се движи врамките на 10%, той върви надолу, а тя – нагоре. Ако тази дистанция се запази, тя е преодолима, заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. Според него всеки, който каже, че знае какво ще стане на балотажа в София, бърка.

„Отчетливо анти-ПП настроен е електоратът на ИТН, който ще прелее към Григорова. Не е ясно как би гласувал електоратът на ГЕРБ, а „Възраждане“ винаги са играли самостоятелно. Поддръжниците на Вили Лилков са в ситуация „да избират между червеното и ДС“, и двете обратни на тях, „по-скоро голяма част от тях ще останат вкъщи“, направи обзор социологът относно възможната подкрепа за двамата кандидати на балотажа.

ПП изпадат в изолация в страната, смята Райчев.

„Има елемент на арогантност в цялата работа, което неизбежно и винаги води до изолация. Те се държат като принципно безнаказани хора. Тази поза за тях е губеща. Ако попаднат под действието на ефекта „всички срещу себе си“, ще бъде много неприятно“, коментира социологът.

Скандалът с машините за гласуване е случаен и няма далечен ришельовски замисъл, изрази мнение Райчев.

По думите му ПП са успели да си вдигнат електората, но на висока цена – всички останали са казали „ееееее“ и това „ееееее“ ще го видим другата неделя“.

ГЕРБ се къпеше в любов от герберите, загуби властта не чрез разпад на собствения си електорат, а защото другите казаха – „стига толкоз“, напомни той.

Вътре в червеното има голям срив за няколко години и за първи път от години лявото е получило импулс, изтъкна Андрей Райчев.

„Г-жа Григорова е първият случай на някаква надеждица, която проблясва, че нещо тръгва в обратна посока. Григорова успя да дръпне и своята листа нагоре. Това е много голям личен успех. Тя е много млад и неопитен политик. Между двата тура трябва да успее да ухажва два трудни за ухажване електората- на ГЕРБ и на „Възраждане“, добави Райчев.

„Голямата сглобка ще реши малките сглобки. Не мисля, че този брак по сметка, с отвращение – те не се обичат, чакат това да свърши, но тази сглобка е мотивирана геополитически. Факторите, които я предизвикват, са нещата, които я държат. Аз не съм неин фен, но тя е важна за България. Право-криво, държи и мисля, че няма да я развалят голямата. Тези избори не се оказаха фатални за сглобката. Борисов и ДПС не смятат да развалят работата. Прекипява им от време на време, казват А, но не казват Б. ПП от своя страна все пак изглежда са доволни от това, че имат министри. Те вярват в своето знание как да оправят България“, коментира Андрей Райчев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.