Анализ на МВР: Над 640 наркодела са образувани само за месец

Само за един месец у нас 646 досъдебни производства са образувани срещу организирани престъпни групи и хора, произвеждали и разпространявали дрога, а 137 – за трафик на хора и нелегална миграция. Това показва анализ за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления през декември.

Във връзка с престъпленията, свързани с наркотични вещества, в последния месец от 2023 г. са проведени 564 специализирани полицейски операции, а за противодействие на незаконната миграция – 437. Задържани са 162 лица, незаконно пребиваващи граждани на трети страни, като най-много са на територията на СДВР и на ОДМВР Враца.

За престъпления с наркотични вещества – производство, преработване, придобиване, държане и разпространение, са задържани 787 лица, като са разкрити 12 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотици.

Сред характерните случаи, които попадат в анализа на Специализираното междуведомствено звено, е проведена операция по линия на производство и разпространение на наркотични вещества в района на гр. Сливен. Във вила край града в момент на производство са заловени двама криминално проявени местни жители. В едно от помещенията е установена изградена лаборатория за производство на синтетични наркотични вещества, намерени са и 5-литрови туби с течност, съдържанието на едната от които е реагирало на метамфетамин. Иззети са прекурсори, голямо количество блистери с таблетки, както и множество други вещества и предмети за производството на синтетичния наркотик. В дома на един от задържаните са открити още близо 2 кг суха зелена листна маса, 11 пластмасови туби с различни по вид течности и вещества, около 250 г метамфетамин, както и огромно количество използвани блистери, ампули и други вещества, необходими за производството на синтетичен наркотик.

Обобщените данни за периода 1-31 декември 2023 г. показват, че има 319 влезли в сила съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 161 съдебни акта за престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК – незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.