Ами при трус? Стена на офис падна заради съседски строеж

Сградите у нас падат и без земетресение… Стена в офис на партерен етаж се срути заради строеж в непосредствена близост, предаде bTV по сигнал на зрител. Инцидентът е станал в столичния квартал „Лозенец“ около 16 ч. вчера, когато се изгражда калканна стена. Под натиска на бетона стената на офиса се срива. В този момент вътре е имала жена, която за щастие не е пострадала сериозно.

„Видях, че има струпване на полиция и пожарна. Имаше и линейка. Излязох да видя, какво се е случило. Тогава видях падналата стена. Видях, че собственичката на офиса, която държи и апартаменти на по-горните етажи, е контузена. Лежеше и беше пребледняла“, разказва Димитър Димитров, който живее в съседство.

Той смята, че строежът трябва да се спре и да се направи обстойно изследване на стената, която се е срутила и евентуалните щети по сградата. В част от апартаментите има пукнатини.

„Имаме подадена проектна документация, която изпълняваме. Имаме заложени шайби по калканните стени – това е четвъртата такава стена, която изграждаме. Бетонирането се осъществява на тактове, като след всеки един от тях колегите спират за около 30 мин.“, обясни и Александър Кехайов, представител на фирмата, изграждаща жилищната сграда в съседство.

Все още не е ясно  защо се е стигнало до инцидента. Предполага се, че тухлената конструкция на вече съществуващата сграда не е била достатъчно добре укрепена, твърдят от фирмата, ангажирана със строежа.

Независими експерти ще направят обследване и ще излязат със заключение по случай.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.