Ами ордена на Бойко? СОС решава съдбата на Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет (СОС) решава днес дали да бъде преместен Паметникът на Съветската армия от центъра на София. Днес се очакват и поредните протести в защита на паметника.

Паметникът е държавна собственост, затова общинските съветници трябва да вземат решение, с което да възложат на кмета да поиска от областния управител ПСА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или да се намери друг държавен терен.

Комисията по култура към Столичния общински съвет вече одобри предложението. „За“ гласуваха съветници от Демократична България и от ГЕРБ.

Тук е важно да припомним, че през 2007 г., когато Бойко Борисов беше кмет на София, тарторът на хунтата получи от тогавашния руски посланик в България Анатолий Потапов орден „Михаил Ломоносов“ за поддържане на българо-руската дружба. Тогава пред медиите Борисов казва: „докато аз съм кмет, паметникът на Съветската армия ще го има“.

Предложението за преместване на паметника е на Демократична България. То е още от 2020 година. Демонтирането на монумента предизвика сериозен обществен дебат през последните години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.