Аман от фейк нюз! Хеликоптерът, който пусна 100 кила дрога в Турция, е излетял от Гърция, не от България

Хеликоптерът, който изхвърли над 100 кг дрога на територията на Турция преди дни, не е излитал от България, нито е кацал тук. Той е прелитал от гръцка на турска територия и обратно, съобщи пред NOVA шефът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Той потвърди, че изхвърленият наркотик е марихуана. Изяснява се защо е съобщено, че полетът е от България. „Работим тясно с турските колеги, изпратено е запитваме и към гръцките има ли някакви данни да е пресичал границата ни“, каза още Златанов.

Той потвърди и че има трима задържани по случая. По думите му са турски граждани. 

„Вдигна се повече шум от необходимото. Подхождам с изключителен респект и уважение към дейността „Гранична полиция“ – особено в момент, когато тя е във фокуса на общественото внимание не само в България, а и в ЕС, заради предстоящото ни приемане в Шенген“, добави Златанов. По думите му основна задача е опазването на границата, която не е само българска, но и европейска.

За скандала и недоверието към Златанов 

Антон Златанов е временно изпълняващ длъжността шеф на „Гранична полиция“. Няколко часа след назначаването му на поста обяви, че се отказва заради липсата на обществено доверие.

„Тъй като се вдигна шум в началото (бел. ред.: при протестите от лятото на 2020 г., когато Златанов бе шеф на полицията, в София се случи боят над младежи под колоните на МС), изразих мнение, че никоя позиция не е на всяка цена. И това не би следвало да е причина и пречка за работата на тази структура и важността на поставените задачи. Имах подкрепата на ръководството на МВР, на полицейския състав, за което съм благодарен“, допълни Златанов.

Той обясни, че на 10 юли – първият ден от протеста, откогато са и кадрите с младежите под колоните, служители на по-ниски нива ръководели охраната. „Още не бяхме подготвени. На другия ден бях извикан от ръководството и ми бе възложено да организирам нещата, така че инциденти повече да няма, напрежението да се успокои“, разказа Златанов. Той добави, че е посветил голяма част от кариерата си на стратегията „Антиконфликт“.

Златанов посочи, че оттеглянето му от „Гранична полиция“ е свързано с коментарите как смяна на поста можела да ни забави за Шенген. „Министърът и екипът не приеха доводите ми, имам пълната подкрепа на МВР и затова изпълнявам длъжността“, изясни Златанов. 

За чакането на границата с Гърция

Оптимизирана е работата на границата с Гърция и на всички пунктове се чака до 20 минути, увери шефът на „Гранична полиция“.

На Калотина се строи ново КПП и просто трябва да се мине за няколко месеца през този период, на максимален режим се работи, каза още Златанов. Капацитетът на пункта обаче е наполовина заради строителните дейности.

За мигрантите 

Мигрантският натиск постоянно се увеличава. Миналата година за първите шест месеца около 50 хил. души са спрени на оградата, докато през тази година до момента са 87 хиляди, посочи той.

„Напоследък хващаме мигранти в цистерни за гориво – изпразнени и натъпкани с хора, което, знаем, е опасно“, съобщи още Златанов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.