Аман! ЦИК пак ще брои грешни пари за машинното гласуване

При всичкото говорене през последните няколко години, че ЦИК трябва да разполага с възможностите сама да подготвя машинното гласуване, това за пореден път не се получи.

И за предстоящите местни избори на 29 октомври т.г. изборните комисари ще възложат на външен изпълнител да се погрижи за всички дейности около машинния вот. Така изглежда, след като комисията обяви обществена поръчка за близо 10 млн. лв. с ДДС за осигуряването на гласуването (цялото решение – тук).

Че нещата отиват в тази посока, започна да става очевидно миналата седмица, когато ръководството на ЦИК проведе среща по темата с представители на „Смартматик“ – международната компания, която е производител на ползваните в България устройства за гласуване и техния софтуер, пише „Сега“. Причината беше, че ползваният досега софтуер е непригоден за местните избори, а комисията очевидно не разполага със специалисти и експертизата, за да проведе сама обновяването му.

По принцип комисарите редовно ползват за целта услугите на българската частна фирма „Сиела Норма“. Например, за последните парламентарни избори през април т.г. „Сиела“ получи обществена поръчка за осигуряването на машинното гласуване за 12 милиона с ДДС. Отношенията между ЦИК и родната компания обаче са доста сложни и често конфликтни – и досега „Сиела“ съди комисията за милиони левове заради спор около собствеността на машините.

КАКВО ВЛИЗА В ПОРЪЧКАТА

Има една съществена разлика между сегашната обществена поръчка и тези в миналото – преди те неизменно бяха обявявани по специална процедура, която позволява на ЦИК директно да покани потенциални изпълнители на поръчката. Това е т.нар. процедура на договаряне без предварително обявление, предвидена в Закона за обществените поръчки. А възможните изпълнители винаги са били само двама – „Смартматик“ и „Сиела“. Досега международната компания не се е занимавала пряко с тази работа у нас, затова и поръчката винаги отиваше при българската фирма.

Този път обаче ЦИК е решила, че не може да възложи поръчката без предварително договаряне. Причината е, както се обосновават комисарите, че съществуват „особени рискове или обстоятелства, свързани с нейния (на поръчката – бел.а.) характер, сложност, правни и финансови въпроси (към настоящия момент не е взето решение на Министерския съвет за определяне разходите за насрочените избори), както и че техническите спецификации не могат да бъдат установени с достатъчна точност относно техническите изисквания и срокове по изпълнението им“. В мотивите си ЦИК подробно обяснява, че за машинния вот трябва да се извършат множество специфични дейности, при това в ситуация, в която все още е неизвестен броят на секциите с машини, както и точният брой на устройствата, които ще се използват на вота.

В крайна сметка, ЦИК е решила да обяви една поръчка с две обособени позиции: първата обхваща профилактика и диагностика на машините, инсталиране на софтуера, техническо обслужване и т.н.; втората – транспорт и логистично осигуряване на устройствата. Общата прогнозна стойност на поръчката е в размер на  8 310 000 лв. без ДДС или 9 972 000 лв. с данъка. За втория тур в поръчката пише, че цената ще бъде определена на база на разходите за извършените дейности на 29 октомври пропорционално на броя на избирателните секции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.