Аларма! В половин България заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната

В 12 области у нас заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната, което ще рече – почти в половин България. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, позовавайки се на предварителни данни от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 г. , но в в област Враца е 20,3.

Втора в негативната класация е област Сливен – 16,4%, в област Пловдив заболелите са 14,6 на сто, в област Ямбол – 13,7%.

Данните за София област показват 13,4 на сто заболеваемост, в област Велико Търново – 12,2, в област Благоевград – 12%. Следват област Русе с 11,8 на сто, област Стара Загора – 11,6%, в област Силистра – 11,2, в област Габрово данните показват 10,4% заболели от туберкулоза.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява, както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза, припомнят от Центъра.

Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се осъществява в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести е единствената в страната международно сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се потвърждават всички резистентни туберкулозни щамове от цялата страна.

Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis – причинител на туберкулозата, от д-р Роберт Кох и затова на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.

Според световните статистики от това инфекциозно заболяване всяка година се разболяват около 9 млн. души и води до фатален изход за 2 млн. от заболелите. Имунизацията у нас се прави до 48 часа след раждането на бебето, а последната проба Манту се прави на 7-годишна възраст. От 2019 г. отпадна задължителната проба Манту за 10-11-годишните.

По време на COVID-пандемията мнозина учени и лекари изведоха на преден план ваксината БЦЖ като положителен фактор за по-силен имунитет срещу заразата, а Австралия дори тества ваксина против туберкулоза като средство за борба с коронавируса.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.