Аларма: Изпускат води от яз. „Малка Мътеница“

Контролирано изпускане на вода чрез основен изпускател на язовир „Малка Мътница“ ще бъде извършено днес.

Това съобщиха от Община Велинград, като се позовават на информация от “Напоителни системи-Клон Тополница“. Източването е започнало тази сутрин, не се съобщава колко ще продължи.

Поради усложняване на метеорологичната обстановка /интензивни валежи/, е необходимо да се вземат превантивни мерки за регулиране на водните нива на язовира чрез контролирано понижаване обема на язовира до степен, гарантираща безопасната му експлоатация и недопускане на аварийни ситуации, обясняват от Общината.

Заради проличните дъждове в последните дни редица язовири в страната достигнаха критични нива. Премиерът разпореди на областните управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения.

Поради проливните дъждове в много области на страната, регистрираните количества на падналите валежи и постъпилата от Националния институт по метеорология и хидрология прогноза за опасни явления и предстоящи наводнения, Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди 24-часово наблюдение на язовирите на територията на страната.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.