Ако върнат 20% ДДС на житото, хлябът ще мине 3 лева

Защо хлябът е скъп и може ли да поскъпне още? Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите даде любопитни разяснения по тези въпроси пред Нова тв.

Вярно е, че международните цени на пшеницата са паднали  драстично в сравнение с миналата година, но пекарните не зареждат месец за месец, те работят със скъпо зърно и брашно, купени отдавна,  обясни Кукушева. От думите й се предполага, че в следващите месеци, когато в пещите започне да влиза тесто от евтино зърно, и  насъщният трябва да поевтинее значително. Междувременно и  природният газ поевтиня сериозно, което също е фактор за сваляне на цените на печивата.   

Експертката разкритикува идеите да се отмени нулевия ДДС за житото и брашното и да се върне 20-процентната ставка. Тя предупреди, че ако това се случи, цената на килограм хляб ще мине 3 лева. И посочи, че при 20% ДДС постъпленията в бюджета по това перо са били доста скромни – 50-ина милиона лева. Държавата може да си позволи да се лиши от тези приходи, за да облекчи цената на хляба за бедните българи, убедена е Кукушева.

Председателката на браншовия съюз е категорична – мит е, че украинско жито залива пазара и измества българското. „Внася се само слънчоглед, ако някой твърди, че където и да е в България се разтоварва украинска пшеница, нека да посочи къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, заяви експертката.

Мариана Кукушева смята, че не е добра идея държавата да се опитва да „регулира“ цените. Тя посочи, че след резки движение винаги пазарът се самонастройва и цените се нормализират.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.