Айде, пак промени! Нови тестове за осми и девети клас

Образователният министър Галин Цоков явно е решил да следва традицията всеки просветен министър да добавя нови и нови тестове за учениците според собствените си възгледи за родната просвета.

Цоков представи мерки за промяна на обучението в училищното образование, свързани с промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. 

Входни и изходни равнища в 8-и и 9-и клас със задачи по ПИЗА се въвеждат от новата учебна година. Препитванията ще бъдат по български език и литература, математика и природни науки, обяви просветният министър Галин Цоков.

По думите му форматът се въвежда, тъй като не може изведнъж да се променят по ПИЗА тестовете за Националното външно оценяване, предаде БНТ.

„Предвиждаме от началото на следващата учебна година да се въведат и входни равнища за завършващите 8-и клас и започващи 9-и клас входни равнища по основните предмети – БЕЛ, математика, природни науки. Те са свързани отново с ПИЗА задачи и тестове, насочени към установяване на уменията и възможност за решаване на практически проблеми от страна на учениците“, заяви министър Цоков.

Във външното оценяване на десетокласниците ще влязат по-практически задачи.

Има промени в наредба 10 и 11, включително и по въвеждането на втора дата за децата на външно оценяване.

„Отворихме, обсъдихме и преди няколко седмици затворихме промените в учебните програми от 1-ви до 10-и клас, готвени близо две години. Така че направихме една първа стъпка – да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка по отношение на тяхната фактологическа сложност и трудност“, каза още министър Цоков.

17 000 учители се обучават по дигиталната раница на МОН, заяви Галин Цоков.

Той каза още, че днес или утре ще подпише окончателния вариант на наредбата за директорските конкурси за общинските училища. Самите конкурси ще могат да стартират през следващите седмици, увери министърът на образованието.

„Направихме значими промени в закона за професионалното образование и обучение – този закон вече е в парламента, мина първо четене в комисии. Тези промени ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование, включително по отношение на нов списък на професии“, отчете още просветният министър. Определено е и местоположението на Националния STEМ център в „София тех парк“, където ще бъдат разположени и основните STEM лаборатории.

Работи се и по промяна на Закона за висшето образование като се предвиждат 3-годишни бакалавърски програми.

От Министерството на образованието обмислят и как да осигурят повече педагози и логопеди в детските градини.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.