Айде, честито! ЦИК надхвърли бюджета за изборите с 1,5 млн. за машинно гласуване

И за изборите на 2 април ЦИК ще надхвърли бюджета си, с който да плати на „Сиела Норма“ за поддръжката на машините за гласуване.

Припомняме, че на предния вот през октомври м.г. комисарите се съгласиха да платят на частната фирма почти 7.9 млн. лв. без ДДС, а първоначално заложената сума беше 6.8 млн. лв. За предстоящите избори на 2 април пък бяха заделили 8.5 млн. лв. без ДДС, ала днес се разбра, че окончателната им договорка със „Сиела“ е за 10 090 000 лв. Това е близо 1.6 милиона повече от първоначално прогнозирания разход, като с данъка сумата надхвърля 12 милиона.

Миналата седмица ЦИК обяви обществената поръчка, която включва подготовка на софтуера и машините, транспортирането на устройствата в страната, а също логистично осигуряване и техническа поддръжка. По принцип комисията би трябвало да има вече изграден капацитет да извършва тези дейности сама и с подкрепата на други държавни институции. И досега обаче това не е така, затова е принудена да търси външни изпълнители. Това винаги е „Сиела“.

До частната фирма беше пратена покана да даде оферта. Това стана в рамките на т.нар. процедура за договаряне без предварително обявление. Тя позволява на ЦИК да поиска ценови предложения от изпълнители, без да провежда конкурс. Покана беше пратена и до производителя на машините – базираната в Амстердам компания „Смартматик“. Както винаги, тя не се отзова. Така „Сиела“ отново остана единственият възможен изпълнител.

От доклада на Емил Войнов – членът на ЦИК, който ръководеше работата по поръчката, се разбра, че първоначално частната фирма е поискала 10 190 000 лв. без ДДС. В хода на преговорите сумата е била намалена със 100 000 лв.

Войнов предложи да се гласува решение председателят на ЦИК Камелия Нейкова да подпише договор със „Сиела“. Комисарите го одобриха с почти пълно единодушие. Противопостави се само секретарят на ЦИК Севинч Солакова, която обаче не обоснова отказа си до подкрепи решението. Дебат по въпроса изобщо не се проведе.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.