Адвокатският сътрудник със заграбените апартаменти работи в кантората на Божидар Колев

Адвокатски сътрудник е задържан за незаконно придобиване на осем апартамента в София. За измамата са използвани фалшиви документи, съобщиха от СДВР. Ощетени са наследниците на починали възрастни хора.

На претърсен по случая адрес е открито и внушително количество оръжия, включително автомати и картечници. 

Задържаният е 57-годишен. Сред претърсените адреси е негов имот в Иваняне, където е регистрирана адвокатска кантора. Там, според прокуратурата, са открити оръжията. Поради това обвиненията срещу него са две – за ползване на неистински документи и за държане на оръжия и боеприпаси без разрешително.

Адвокатът, при когото работи задържаният Иво Стефанов, отрича служителят му да е замесен в измамни схеми и не знае да е притежавал внушителен арсенал. Освен сътрудника първоначално са задържани още трима души, но впоследствие са разпитани като свидетели и освободени.

Добре изпипана схема с фалшиви завещания за придобиване на апетитни имоти в столицата. Възможно е да се окаже, че в нея има пръст и длъжностно лице.

„Фрапиращото в случая е, че използването на неистински частни документи на практика е ощетило наследници на възрастни хора, които са починали, като е дало възможност на автора на престъплението да придобие неправомерно скъпи имоти“, каза пред БНТ Николай Станчев – началник на отдел „Разследване“ в СДВР.

Според разследващите адвокатският сътрудник работил чрез подставени лица, които придобивали имотите с фалшиви завещания. След това му прехвърляли собствеността срещу замяна.

„Моторни превозни средства, както и имоти, намиращи се извън територията на град София и по-скоро идеални части от такива имоти“, каза инспектор Пенев – СДВР.

От прокуратурата съобщиха, че в рамките на един месец миналото лято са извършени две такива деяния. Ползвани са услугите на двама различни нотариуси. Задържаният адвокатски сътрудник Иво Стефанов работи в кантората на адвокат Божидар Колев.

Категорично той не е замесен с никакви имоти. Чисто изнудване под предтекста, че се разследва някакво престъпление, което те напълно са си го измислили. И са иззели намиращите се там парични средства, които съхраняваме доверително на наши клиенти една доста значителна сума“, посочи адвокатът Божидар Колев.

Според прокуратута при претърсвания в село Иваняне са открити 13 пистолета, револвер, два автомата, пушка, две картечници и патрони. Адвокат Колев обясни, че в Иваняне е домът на сътрудника му, където е регистрирана кантора.

„Тя, според закона, е абсолютно неприкосновена и не може в нея да влиза абсолютно никой, освен със специално разрешение. Ние не сме терористична организация, ние сме адвокатска кантора. Такива нямаме категорично, не са съхранявани. Известно ми е, че моят сътрудник Иво Стефанов имаше законно регистриран пистолет“, каза Божидар Колев.

Прокуратурата ще иска постоянно задържане под стража на Стефанов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.