Адвокат Марковски: Полицаят, който застреля 18-годишен, може да бъде обвинен в умишлено убийство

Полицаят, застрелял 18-годишен, може да бъде обвинен в умишлено убийство. Това заяви пред БНР адвокат Димитър Марковски.

По думите му особено решаващо ще е заключението от медицинската експертиза на починалото момче – в коя част на тялото е простреляно.

„Ако се окаже, че е в гърба, полицейският служител ще изпадне в положение на възможен обвиняем. Включително може да се стигне и до повдигане на обвинение за умишлено убийство“, коментира юристът.

„Законът за МВР регламентира много точно правомощията, които имат полицейските органи. Употребата на огнестрелно оръжие е допустима в хипотезата и в ситуацията, в която здравето на полицейския служител или на неговите колеги е било застрашено. В такава хипотеза огнестрелно оръжие може да се използва, но в такава степен, че да не се причинят минимални увреждания на лицето, което трябва да бъде задържани и което евентуално е нападнало полицай“, добавя още Марковски.

Младежът беше прострелян от униформен рано тази сутрин след гонитба край столичната болница „Токуда“. Малко по-късно 18-годишният е издъхнал в лечебно заведение.

Момчето е било един от тримата маскирани, забелязани в бизнес център в столицата в същия район в ранните сутрешни часове да прескачат оградата и да носят багаж.

При преследването са произведени предупредителни изстрели в безопасна посока, но бегълците не спрели. При произведен още един изстрел е бил прострелян младежът.

Впоследствие от МВР съобщиха, че той е нападнал и ограбил две момичета.

Останалите двама маскирани също са били криминално проявени и са били задържани малко по-късно.

Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случаите продължава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.