АБСУРД: 4000 студенти аут от общежитията

Близо 4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради започнали, но незавършени ремонти. Поради тази причина се налага да плащат в пъти по-високи квартири или да живеят временно в блокове на други университети. Това съобщи за „Сега“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, който апелира служебният кабинет да отпусне още 10 млн. лв. за довършване на ремонтите.

Той припомни, че през 2020 г. редовното правителство отпусна 98 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. 66 млн. лв. бяха разпределени между 13 държавни висши училища за реновиране на 21 общежития, а с 32 млн. лв. се увеличи капиталът на дружеството „Студентски столове и общежития“, стопанисващо 30% от общежитията в страната – отново с цел саниране.

„Обществените поръчки за ремонтите стартираха, но някои бяха обжалвани във Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. Това забави ремонтите и на практика някои от тях стартираха тази и в края на миналата година. Цените обаче са в пъти по-различни от преди 2 г.“, казва Парушев. По думите му някои вузове са започнали ремонти – оправили са например 3 етажа, но строителите казват, че не могат да довършат останалите 4 етажа заради поскъпването на строителните материали. Така недовършени остават около 10 блока с над 4000 студенти.

„Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого в момента, освен домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири“, коментира пред БНТ Емилия Хинкова, студент в УАСГ. „Не е нормално 800 души, които трябва да живеят в нашите общежития да ползват квартира, която е може би десет пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е нормално, ремонтирано и хубаво в наши дни“, заяви пред телевизията и Илиян Чабуклийски, студент в УНСС.

Заради проблема от НПСС и Съвета на ректорите са се обърнали към МС, МОН и министерството на финансите с молба за допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за довършване на ремонтите. „Поради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разходите, получихме отказ“, коментира пред БНТ ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Пред „Сега“ Парушев обясни и, че са предложили индексацията за всички строителни фирми, ремонтиращи студентските общежития, да бъде 17%, каквато е инфлацията на годишна база по данни на НСИ, а не 50%, както предлага в своя методика регионалното министерство, за да могат ремонтите да продължат във възможно най-скоро време.

ИНФЛАЦИЯ

От 1 март месечните наеми за ползване на студентските общежития в Софийския университет се повишават, съобщиха от поделение „Социално-битово обслужване“ при СУ. Директорът на поделението Росен Костов обясни, че това е първото увеличение на наемите от 2007 г. насам и се налага заради инфлацията. Размерът на наемите е определен на база ползваната полезна площ – ако досега е била 2.08 лв. за кв. м, от 1 март се увеличава на 2.81 лв. за кв. м. В процентно отношение скокът е около 40%, но според Костов реално увеличението ще е с по около 5-6 лв. на студент. Ако сега една стая за трима от 26 квадрата е „струвала“ 54 лв. по новата тарифа цената й се увеличава до 73 лв.

Т.е. месечният наем за един студент се увеличава от 18 на 24 лв. Таксите на студентските общежития на СУ са най-ниски от всички университети, на някои от другите те са 2-3 пъти по-високи“, коментира Костов. По думите му СУ няма проблем с чакащи да се върнат в общежития си студенти заради недовършени ремонти.

Поделение „Социално-битово обслужване“ стопанисва общо 10 блока със 17 входа, позиционирани в рамките на ж.к. „Студентски град“ – София. То разполага с над 6300 легла в общежитията, 3 студентски стола, в които средно дневно се хранят около 3000 души, ресторант в сградата на Ректората, както и няколко кафенета в сгради на факултетите.

Освен наем студентите заплащат отделно консумативи – ток и вода, като в края на миналата година се оплалаха, че сметките им за ток са се увеличили 3 пъти.

По тази причина заедно с омбудсмана те поискаха да не плащат за промишлен ток, а да бъдат приравнени към битови потребители. Това все още не се е случило, но заради топлото време сметките в момента не са високи, коментира Парушев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.