88% от домашните насилници са мъже. Жертвите най-малко в София, най-зле е в Силистра

Няма нито една област без пострадали жени и деца

4590 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като 90% от тях са жени и деца.

3021 жени са пострадали от партньорите си или свои близки от началото на годината до края на октомври. Това ги прави 66% от общия брой на жертвите за този период. 24%, или 1121, са децата, върху които е оказван тормоз у дома. Пострадалите мъже са 448.

Това сочат данните на МВР. Те са предоставени от вътрешния министър Калин Стоянов в отговор на въпрос на ексминистъра от ГЕРБ Христо Терзийски.

Насилниците са 3576, от тях 3156 са мъже. Така

силният пол съставлява едва 10% от жертвите, но 88% от насилниците

Това показват и случаите от последните дни, при които за домашно насилие бяха обвинени четирима мъже и една жена.

Трите фрапантни случая са в Перник от събота вечерта по време на снежната буря, при които внук наби баба си, мъж – жена си, а майка счупи чаша в главата на 10-годишния си син и бе оставена в ареста за постоянно, “помагат” на миньорския град да се нареди на 8-о място по домашно насилие в страната. В Перник от началото на годината са регистрирани 164 случая. Те обаче са 0,19% от населението в областта, което нарежда града на второ място в страната след Силистра.

В понеделник пък тъщата на кмета на Цалапица се оплака, че сват ѝ я набил, а Окръжният съд в Пловдив осъди на първа инстанция Александър Пашов, прострелял съпругата си Фанка. 32-годишният мъж признал вината си пред съда. Оплакал се, че не спирал да мисли за случилото се, откакто на 25 ноември 2022 г. причакал жена си сутринта на път за работа, прикрит зад контейнер и, дегизиран с черна маска, и

я застрелял с незаконен пистолет от ревност

Най-много са случаите на насилие в София – 636. След столицата се нарежда Варна с 488, а после Пловдив, където са 375. Четвърти е Бургас с 366, а на пето място е Велико Търново – 245. Най-малко са жертвите във Видин – 32. Класацията обаче зависи и от броя на населението по области. Така се оказва, че всъщност жертвите в столицата са най-малко – само 0,05% от населението. Най-сериозно е положението в Силистра, където 114-те пострадали са 0,27% от живеещите в региона.

Най-много мъже са пострадали в Бургас – 54,

а жени и деца – в София, съответно 401 и 185. Няма нито една област без пострадала жена или дете.

Случаите на домашно насилие у нас през последните години трайно нарастват, сочат данните на МВР. Увеличават се и подадените сигнали, и образуваните досъдебни производства, и издадените ограничителни заповеди.

3631 са издадените заповеди за защита в страната. 1950 от тях са за първите 6 месеца на годината, което е с 18% повече спрямо миналата, когато са били 1648.

3057 са били ограничителните заповеди, издадени през 2019 г. Оттогава цифрите единствено нарастват: 3244 през 2021 г., 3654 през 2022 г.

Огромно е увеличението и на започнатите досъдебни производства – 1359, спрямо 749 за миналата година, което е увеличение от 81,4%, изчисли главният секретар на МВР Живко Коцев.

Повече от 20 жени са били убити от мъжете си

от началото на годината. Черната статистика бе изнесена от премиера Николай Денков в събота, когато бе Международният ден за борба с насилието срещу жени.

През юли парламентът прие изменения в Закона за защита от домашното насилие, с които разшири вида на случаите, които попадат в обхвата му. Така за домашно насилие вече се счита и такова, приложено от роднини по съребрена линия и близки на партньора.

А след случая “Дебора”, при който ученичка от Стара Загора бе нарязана с макетно ножче от приятеля си, депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да променят закона пак. И приеха, че домашно насилие може да се приложи и от интимен партньор, ако двамата са имали връзка поне 60 дни.

Скокът на числата в статистиката обаче не се дължи само на разширяването на обхвата на закона, тъй като тенденцията е трайна и това се вижда в първите 6 месеца на 2023 г. – преди приемането на промените.

Една от най-честите причини за насилие в семейството е неговата ненаказуемост

– това са отговорили 25,5% от запитаните в изследване на парламента през ноември 2022 г. Другите водещи причини са употребата на алкохол и наркотици, парични проблеми, лошото възпитание, безработицата и ревността.

Най-разпространената форма на домашно насилие е физическо насилие спрямо жената, смятат участвалите в анкетата през 2022 и 2019 г., като и през двете години това са посочили над 81%. После се нареждат честите скандали и психическото насилие към нежния пол.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.