80 машини вън от строя в изборния ден

Към 16:00 ч. избирателната активност е 27.27%, като най-ниска е в Сливен – 21.99%, а най-висока е в 23 многомандатен избирателен район (МИР) в София – 34.59%, съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия (ЦИК). За сравнение на предсрочните парламентарните избори на 2 октомври избирателната активност е била 25,58%. 

„Проблемите с машините продължават – вече са над 80 тези, за които ЦИК е получила информация и е преустановено машинното гласуване. В тези случаи се гласува само на хартия“, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева. 

За част от машините проблемите са свързани с това, че отпечатват бяла бюлетина, без никакво съдържание, или с частично съдържание, от което не може да се разбере как е гласувал избирателят. Заради това гласуването с тези машини се преустановява. Подобен беше и казусът преди обед, когато от Централната избирателна комисия съобщиха за общо 65 неработещи нормално машини. 

„Към 16:20 ч. жалбите са две, сигналите са вече 67, които са обработени и доста от тях са свързани с това, че в много секции членовете на СИК не поставят печат на машинните бюлетини и се надявам, че чрез вас (бел. ред.: медиите) ще стане ясно, че не е нужно да има печат. Съгласно методическите указания на ЦИК дори да не е сложен печат върху машинната бюлетина, тя е действителна и следва да бъде броен гласът, който тя носи“, посочи още Матева.

„Дали сме указания още, когато има разпечатана празна бюлетина или отпечатана много къса бюлетина, върху която не е записано как е гласувал избирателят, да му се даде възможност да гласува само още един път. Някои избиратели просто не са изчакали да им се даде такава възможност и са си тръгнали“, допълни тя. 

Получихме сигнали, че в някои секции хората не са изчакали членовете на СИК-овете да получат инструкции как да действат при дефектни бюлетини, добави Матева. 

Като цяло, по думите на Матева, изборният ден до момента протича спокойно и нормално.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.