60 лева такса искат в спешното отделение на болница, за да прегледат дете

60 лева за преглед в спешен кабинет. За това сигнализира зрителка на Би Ти Ви, която завела дъщеря си в столичната болница ИСУЛ със силни болки и възпаление на ухото. 

„Дойдохме в спешен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше около 20 човека, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за спешна помощ „Уши нос и гърло“. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа“, разказа Рени Иванова, майка на детето. 

По думите ѝ на пациентите са раздадени декларации, в които са упоменати спешни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лева. 

„Попитах как се определя спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценява. Пет минути бяхме на преглед. Дадоха ми бележката с тази такса за заплащане. Реших, че нещо трябва да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е бележка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме“, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро състояние, които са чакали с часове. 

„Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, защото е с висока температура, но казаха, че всичко е по реда си“. 

„Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. Това е един стар наболял проблем за спешния ушен кабинет. Това е единствения спешен кабинет в София. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, каза д-р Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ. 

От болницата обясниха дългото чакане пред кабинета с голямата натовареност. 

„Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 човека. Физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване“, каза д-р Кирил Пеев, лекар в клиника по УНГ болести.

По думите на Рени Иванова трябва да се назначат повече лекари и децата да се преглеждат на едно място, а възрастните на друго. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.