5-годишното дете, скалпирано от пастрока си, отива при бащата

5-годишното дете, което бе обезобразено от пастрока си, ще се върне да живее при биологичния си баща.

Родителските права ще бъдат упражнявани от бащата на момченцето, реши днес районният съд в Пловдив в хода на бракоразводно дело, започнало преди две години, предава БНТ.

Постигнато беше споразумение между родителите, като майката се съгласи грижата за сина ѝ да поеме неговият баща, който живее в Германия.

Днешното решение на съда обаче няма да влезе в сила веднага. До две седмици друг съдебен състав ще трябва да одобри привременни мерки за детето, предложени от социалните служители, ангажирани със случая. Дотогава момченцето остава в защитено социално жилище.

„От решението на съда съм наистина много доволен, защото към момента това е наистина правилното решение, според мен, и това ще помогне, надявам се, за следващата стъпка – да дойде при мен в Германия“, заяви бащата на детето Венислав Алексиев.

На заседанието днес не присъства представител на социалните служби, а беше представен само техен доклад.

„За него социалните работници в момента полагат грижи – такива, каквито те преценят и всъщност ние не оспорваме, че тези грижи са адекватни. Не считаме, че е гарантиран, както индивидуален подход към него, така и решението не е в интерес на детето“, отбеляза адвокатът на Венислав – Даниела Елдърова.

Майката Стела Алексиева, която е с мярка за неотклонение „подписка“, не присъства в съдебната зала. В производството тя бе представлявана от адвоката си. Майката е подписала декларация за съгласие детето да се отглежда от бащата.

„И двете страни работихме в интерес на детето. Защитаваме интереса на един малолетен, който е пострадал“, обясни Таня Маринова – адвокат на майката.

В случай, че социалните служби откажат да дадат детето на бащата, готовност да се грижат за него са заявили баба му и сестрата на майката.

5-годишното дете беше обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето е горена и липсва.

От прокуратурата в града съобщиха, че мъжът многократно е малтретирал физически и вербално детето. Биологичният баща на момченцето е бил в чужбина по време на насилието.

На детето беше направена операция – пластика на главата заради липсващата кожа. Предстои и втора – за да може то да има коса на засегнатото място на главата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.