415 души са се удавили в Черно море за последните 10 години

415 души са се удавили във водите на черно море за последните 10 години. Това сочи статистиката на Министерството на вътрешните работи, което прави средно на година над 40 случая. Най-много са случаите през 2016 г., когато морето е погълнало 53 души.

„Последните години тази статистика намалява, т.е. удавените стават се по-малко. Причината, на която се дължат тези трагични случаи е на първо място непознаване на морето, на дъното, на морските течения, на слабата плувна култура на голяма част от хората, на физическото им състояние, т.к. голяма част от удавените настъпват следствие на инсулти, инфаркти и свързани с физическото състояние на даден човек. Не на последно място алкохола, който се употребява. Голяма част от случаите, след направена аутопсия на жертвите, се установява голямо количество на алкохола в кръвта”, посочи Николай Иванов, експерт по водноспасителна дейност.

Спасителите апелират плажуващите да се вслушват в техните препоръки. „В събота и неделя беше изключително бурно морето, за разлика от сега. Имаше и доста повече хора, заради фестивал. Голяма част от тях бяха от вътрешността на страната. Един от случаите беше точно такъв – с господин от София. След пореден път на неспазване на флаговата и сигнализацията от спасителите, той влезе вътре във водата, попадна в мъртво течение и се наложи двама от колегите да влизат да го спасяват“, каза старши спасителят Жельо Костадинов.

„След като излезе каза: „Аз не знаех, че толкова бързо става“. Не е задължение на хората да знаят, затова са поставени на охраняемите плажове спасители, компетентни лица, които знаят какво правят. И затова е флаговата сигнализация. Те просто ги пренебрегват и са изключително арогантни, никой не спазва правилата и това е резултатът“, добави той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.