Вижте 34-годишния Калоян К., обвинен в предумишлено убийство на бившата си приятелка, открита в багажника на кола

Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 34-годишния Калоян К. за предумишлено убийство и го задържа за срок до 72 часа. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата след като по-рано днес тялото на 32-годишна жена бе намерено в багажник на автомобил в София. 

Нова тв показа снимка на мъжа.

Обвинението е за това, че на 3 април в София на ул. „Кукуш“ № 1 Калоян К. умишлено е умъртвил 32-годишната Кристина Б., като произвел два изстрела с огнестрелно оръжие. Деянието е извършено предумишлено, посочва прокуратурата.

Според наблюдаващия прокурор съществуват разумни основания да се смята, че именно Калоян К. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че е налице висока обществена опасност, което налага неговото задържане.

На 9 април прокуратурата ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-годишния мъж. Мъжът има две стари присъди – за закана за убийство на друга бивша приятелка и палеж на колата на нейния нов избраник. По тях е осъден условно, информира „24 часа“. Според изданието той застрелял Кристина с пистолета на жената, с която към момента живеел на семейни начала. 

Вече му е повдигнато обвинение за убийството на Кристина, съобщиха от прокуратурата. 

По-рано днес от МВР съобщиха, че тяло на 32-годишна жена е намерено в багажник на автомобил в София. Според главния секретар на МВР Петър Тодоров причината за убийството е личен конфликт. Вътрешният министър Иван Демерджиев пък каза, че жената е търсила помощ от неправителствени организации. 

Пред NOVA Надежда Стойчева, директор на фондация „Анимус“, към която жертвата се обърнала за помощ на 9 март, каза, че Кристина Б. е била в емоционална криза и се е страхувала изключително много за живота си. По думите ѝ на 3-ти април вечерта полицията е започнала издирване на Кристина, а от неправителствената организация през цялото време са помагали на силите на реда. По-рано и прокуратурата съобщи, че първоначалното обвинение срещу Калоян е било за отвличане, повдигнато на 4 април.

Допреди смъртта си 32-годишната Кристина не била съвсем сигурна дали иска да подаде сигнал в полицията. „Жените често решават да не подават веднага сигнал в полицията. Една от причините е, че в обществото битува схващането, че институциите няма да помогнат. Другият мотив са заплахи, идващи от страна на насилника“, обясни специалистът. 

Извършителят е имал собственическо чувство към нея и желание да я подчини, уточни Стойчева. По думите на жертвата, заплахите към нея са започнали около 6 месеца преди да се обърне към фондацията. Връзката на Кристина е била към приключване. „В подобни моменти, особено когато става дума за криминално проявен човек, има висок риск за жертвата, и за близките ѝ“, обясни Стойчева. 

„Първоначално тя се страхуваше да дойде до тук. После се срещна два-три пъти с психолог и веднъж – с адвокат. Оценена е с много висок риск за живота“, каза още директорът на „Анимус“.

Комуникацията с полицията трябва да бъде на друго ниво, смята представителят на неправителствената организация: „В българското общество множество години на спешния тел. 112 има над 110 хил. сигнали за домашно насилие. Всяка седмица има убита жена. Ние сме се обръщали към държавата да работим съвместно. В политическата криза се пренебрегват случаите за насилие над жени. Бяхме предложили интимната връзка да влезе в законодателството по защита, но политиците отмениха това“, обясни специалистът. 

Тя призна, че случаите само за психически тормоз вървят бавно в съдебната практика. 

По думите ѝ от фондацията помагат жените сами да подадат сигналите за насилие, адвокатите само консултират за детайлите. „Жените, които са в риск, трябва бързо да подават сигнал“, заяви специалистът. „В закона няма такова нещо някой друг да сигнализира полицията“, уточни тя. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.