30-годишният Стою Стоев от ПП взе правната комисия – без стаж, но с любопитни бащини съдружия

Едва 30-годишен, но вече с опит в три парламента (макар и общо с около година мандат). Работил в една адвокатска кантора с бившия правосъден министър при царя Антон Станков, напоследък нашумял като адвокат на актрисата Диана Димитрова, обвинила в побой звездата Юлиян Вергов.

Това е Стою Стоев от “Продължаваме промяната”, който вчера оглави една от най-важните комисии в парламента – правната.

Макар да положи за трети път депутатска клетва,

звездата му изгря едва миналия месец,

когато бе включен в юридическия екип на коалицията, който стартира преговорите с ГЕРБ-СДС за обща законодателна рамка. Там той работи заедно с бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, Лена Бориславова, Радостин Василев и Атанас Славов, всички те “надзиравани” от кандидата за премиер акад. Николай Денков.

А когато двете коалиции сключиха “джентълменско споразумение” за ротация на председателите на парламента и на комисията по правни въпроси на всеки три месеца и така се отпуши изборът на Росен Желязков за шеф на НС, стана ясно, че “Промяната” държи на поста и няма да допусне там човек на ДБ. И така пред двамата бивши правосъдни министри Христо Иванов и Надежда Йорданова за важния пост бе посочен младият юрист без стаж.

Че ще е той, предварително бе дочул и Бойко Борисов. И изрази учудване колко е млад, усъмни се как ще води важната комисия без опит и го сравни с Желязков. Накрая все пак допусна, че можело пък и да се справи добре.

Името на Стоев се потвърди миналия петък, когато “джентълменското споразумение” аха да се развали. Тогава от “Промяната” вкараха извънредна точка да се гласува шеф на правната комисия, след като Желязков е избран още преди месец. Но ГЕРБ гласуваха против, а шефката на групата им Десислава Атанасова обясни, че е по-коректно спрямо останалите партии да се разберат за всички комисии, а не само за една. Предупреди, че само ако постигнат съгласие за общо управление, може да се вади пред скоби така желаната правна комисия.

Как да вярваме на ГЕРБ, щом има отстъпление от джентълменската дума – така още същия ден вечерта Кирил Петков посрещна Бойко Борисов и Мария Габриел на лидерската среща. И Борисов увери, че обещанието ще бъде спазено. Което и стана в сряда, когато Стою Стоев оглави правната комисия със 123 гласа – само от своите и от ГЕРБ.

Младият депутат е роден в Пловдив, но още като дете заминава с родителите си в София, където завършва образованието си. Дипломира се със специалност “Право” в Нов български университет, след което започва адвокатската си кариера.

Стою е потомствен юрист. Майка му е нотариус, родом от Варна. Баща му пък е адвокатът Теодор Стоев, който е бивш съдружник в столична кантора с бившия правосъден министър от НДСВ Антон Станков от 2012 до април 2020 г. Миналия октомври адвокатска кантора “Станков, Стоев и партньори” сменя името си на “Стоев, Стоев и Партньори”. Сайтът ѝ в сряда не бе достъпен.

Стоев-баща оглавява Надзорния съвет на Агенцията за приватизация

по времето на НДСВ. Според Търговския регистър той е вписан като един от тримата действителни собственици на фирмата “Комидор”. Чрез фирмите на съдружниците му там – “Г и М консулт” АД на Пламен Младенов Марков и “К Кепитал” на Кристиян Конов Христов, Теодор Стоев е свързан и с “Алепу Вилидж”, която е собственик на скандалния хотел – подпорна стена на едноименния плаж.

От 2019 г. допреди да влезе в политиката в адвокатската кантора на баща си е работил и младият Стою, което бе и причината за негативна оценка на някои опоненти – с твърде малко опит заема твърде важен пост.

Много чете правна литература. Това си му е в кръвта. Когато има задача, не я пуска, докато не я реши. Явявали сме се на три избора с него в Пловдив-област, аз като водач, а той като част от листата. Мога само суперлативи да кажа за него, описва го колегата му от “Промяната” Росен Костурков. И продължава: Изключително колаборативен, умее да работи с хора, да обединява, а не да се кара с тях, което в този момент е важно.

Работата на Стоев като политик и депутат обаче изглежда по-скоро в сянка. Изказва се рядко от трибуната, но пък колегите му го хвалят за труда му в писането на законопроекти. Работил е по Търговския закон, както и по промените в ГПК, с които се въведе електронно заповедно производство. Досега не е влизал в конфронтации с колеги.

Нямам съмнения, че ще се справи отлично с новата си отговорна задача, която не всеки е готов дори да обмисли дали да поеме!

Нямам съмнение, защото знам как работи, похвали го Лена Бориславова

Разказа за него, че е част от екипа на “Промяната” от самото начало, участвал активно в обсъждането на всички законопроекти и дълги заседания на правната комисия. Работил е за закриването на специализираните съд и прокуратура, за механизма за контрол над главния прокурор и за защита от домашното насилие. Според харвардската юристка е един от малцината, които познават в дълбочина правилника на НС.

Още няма свой сътрудник в 49-ия парламент, но в 47-ия бе дал пропуск на Антон Станков.

Пред КПКОНПИ е декларирал апартамент в София от 158 кв. м за 132 723 лв. плюс гараж и паркомясто за още близо 25 хил. Притежава и парцел от 877 квадрата и 13 кв. м складови помещения в столицата. Всички те са купувани през 2017 г. Кара “Мерцедес С220D”, дадена му за безвъзмездно ползване. Има 21 хил. лв. в банка. Стоев е декларирал 40% дялово участие във фирмата “С плюс Консулт” ООД, в която е съсобственик заедно с баща си, но е изписал наименованието ѝ като “С+ Консулт”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.