20-те заплати обезщетение на Гешев са в ръцете на Сарафов

Борислав Сарафов трябва да реши да изплатят на Иван Гешев 20 заплати след отстраняването му от поста главен прокурор.

В случая става дума за близо 280 000 лева, тъй като месечната му брутна заплата с добавките за стаж трябва да е около 14 000 лв.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не разгледа искането на отстранения заради уронване престижа на съдебната власт ръководител на държавното обвинение Гешев да бъде освободен като редови прокурор. 

Кадровиците на Темида решиха, че след като Гешев изрично е заявил, че не желае да бъде възстановен на работа във ВКП, той вече не работи в съдебната система.

Преди да стигне до това решение колегията разгледа три варианта, които са предложили членовете на Комисията по атестирането и конкурсите по казуса с Гешев, който вчера отново припомни, че кадровият орган не го освобождава като прокурор. Те бяха: Колегията да остави без разглеждане искането на Иван Гешев; да го преназначи във ВКП с дата 16 юни 2023 г, а искането му да се разгледа на по-късен етап; да не преназначи Гешев във ВКП и да го освободи като прокурор, но да не посочва органа, от който да стане това. 

Кадровиците избраха първия вариант.

„Сега Борислав Сарафов решава дали да се изплатят 20 заплати на Иван Гешев като обезщетение. Тази сума се дава на всеки, който напуска системата след определен брой години. Това не е от компетентността на ВСС“, обяви Огнян Дамянов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.